Emmanuel Macron a încheiat întâlnirea cu președintele Ucrainei. Care sunt concluziile după discuțiile cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Beatrice Dumitru 08.02.2022, 18:16
Emmanuel Macron a încheiat întâlnirea cu președintele Ucrainei. Care sunt concluziile după discuțiile cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Întîânirea dintre Emmanuel Macron și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a încheiat. Discuția dintre cei doi lideri a avut ca scop inițierea unui proces de dezamorsare a crizei ruso-occidentale, legată de situația din Ucraina. Emmanuel Macron a spus că usnt posibile „soluții concrete, practice” pentru a pune capăt crizei.

Ce au discutat Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski

După vizita la Moscova, președintele Franței Emmanuel Macron s-a deplasat, marți, la Kiev, pentru prima dată în opt ani, unde a discutat timp de tei ore cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre temerea că Rusia ar putea invada Ucraina.

Președintele francez a spus după discuție că este „posibil să ducem mai departe negocierile” privind Rusia și Ucraina. De asemenea, el crede că sunt posibile „soluții concrete, practice” pentru a pune capăt crizei dintre Moscova și Occident, pe fondul situației de la Kiev.

Emmanuel Macron a încheiat întâlnirea cu președintele Ucranei. Care sunt concluziile după discuțiile cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, după discuția cu Emmanuel Macron. Sursa foto: Twitter / Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat în conferința de presă comună că se așteaptă „foarte curând” la o nouă rundă de discuții în „formatul Normandia”, care să implice Ucraina, Rusia, Franța și Germania, pentru procesul de pace din estul Ucrainei, notează Euronews.

„După discuția cu Vladimir Putin au apărut o serie de propuneri”

Emmanuel Macron l-a lăudat pe președintele Ucrainei pentru „marea stăpânire de sine” pe care a arătat-o în fața desfășurării a zeci de mii de trupe ruse la granița țării sale.

Liderul francez a mai declarat că în urma discuțiilor sale cu Vladimir Putin au apărut „o serie de propuneri”, iar o „deteriorare a stabilității continentului” nu este în interesul nimănui, subliniind „necesitatea de a lucra rapid pentru a evita escaladarea”.

Potrivit Elysée, propunerile lui Emmanuel Macron includ angajamentul ambelor părți de a se abține de la noile mișcări militare, de a începe un dialog privind capacitatea militară a Rusiei și negocieri de pace asupra conflictului din Ucraina, precum și asupra strategiei de securitate.

„Construirea, împreună și în conformitate cu fundamentele noastre, a garanțiilor de securitate concrete pentru membrii Uniunii Europene, pentru țările din regiune – Ucraina, Georgia, Belarus și Rusia – este  provocarea pe care trebuie să o acceptăm”, a spus președintele francez.

Am avut o conversație în care au apărut o serie de propuneri spre care cred că Rusia și Franța, pot spune, se îndreaptă”, a adăugat acesta.

El a afirmat că Franța face eforturi pentru ca acordurile existente să fie respectate și pentru o soluție durabilă a crizei. În urmă cu șapte ani, Franța a contribuit la crearea unui acord de pace pentru estul Ucrainei în încercarea de a pune capăt luptei de acolo. Un conflict între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia a izbucnit în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...