Emmanuel Macron a avertizat asupra unei „crize a democrațiilor”. Ce soluţii propune pentru a opri destabilizarea societăților

Beatrice Dumitru 22.09.2022, 22:13
Emmanuel Macron a avertizat asupra unei „crize a democrațiilor”. Ce soluţii propune pentru a opri destabilizarea societăților

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat asupra unei „crize a democrațiilor”, inclusiv în Statele Unite, după ani de „presiuni” și eforturi de „destabilizare”. Liderul francez a mai afirmat că este îngrijorat de democrațiile occidentale care trec acum printr-o „criză periculoasă”, adăugând că ceea ce este în joc este ceea ce lumea a construit în secolul al XVIII-lea.

Emmanuel Macron, despre criza globală a democrațiilor

Asemenea avertismente au căpătat o nouă greutate în ultimele luni, pe măsură ce temerile privind o recesiune globală și amenințările la adresa democrației înfloresc odată cu războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina.

Într-un interviu pentru postul american CNN, Emmanuel Macron a atras atenția cu privire la o criză globală a „democrațiilor liberale” occidentale, atunci când a fost întrebat despre tendința de răspândire a naționalismului, populismului și rasismului în Europa și SUA.

Emmanuel Macron a avertizat asupra unei „crize a democrațiilor”. Ce soluţii propune pentru a opri destabilizarea societăților
Emmanuel Macron este președintele Franței.

Cred că avem o mare criză a democrațiilor, a ceea ce aș numi democrații liberale. Să fim clari despre asta. De ce? În primul rând pentru că fiind societăți deschise şi democraţii cooperante asta înseamnă presiune asupra cetățenilor şi îi poate destabiliza. Și de aceea trebuie să articulăm întotdeauna respectul pentru voința oamenilor, referințele clasei de mijloc și toate progresele făcute de democrațiile noastre, acceptând diferite culturi, fiind deschiși și cooperanți. Aceasta este o chestiune de echilibru. Este clar că în ultimii ani a fost o presiune din ce în ce mai mare asupra societăților și ne aflăm în punctul în care, în diferite țări, există o criză a clasei de mijloc”, a declarat Emmanuel Macron.

„Rețelele de socializare joacă un rol foarte important”

Macron a mai spus că rețelele de socializare joacă un rol foarte important pentru ceea ce este în joc în democrația noastră, adăugând că platformele sociale au fost un motor al „știrilor false” și al „noului relativism”, pe care le-a numit „un ucigaș pentru toate democrațiile, deoarece rupe complet relația cu adevărul și cu știința și baza propriei noastre democrații”.

După ce a ordonat „mobilizarea parțială” a cetățenilor ruși, o mișcare care amenință să intensifice invazia Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin a amenințat Occidentul că poate folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție, înclusiv armele nucleare, dacă va considera că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.

În acest context, liderul francez a numit decizia președintelui rus o „greșeală” și o oportunitate ratată de „a merge pe o cale spre pace”.

Cu câteva luni în urmă, Vladimir Putin transmitea un mesaj: „Am fost agresat de NATO, ei au declanșat situația și doar am reacționat”. Acum, este clar pentru toată lumea că liderul care a decis să intre în război, liderul care a decis să escaladeze este președintele Putin”, a mai spus Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat de președinte în aprilie, cu un discurs adresat alegătorilor unei Franțe globalizate, liberale din punct de vedere economic, în fruntea unei Uniunii Europene puternice.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...