Cazul medicilor români care ar fi montat stimulatoare cardiace refolosite de la decedați a revoltat o țară întreagă, mai ales că aparatele respective erau vândute la preţuri de dispozitive noi. Toată lumea cere să se faci dreptate şi iată că oamenii legii nu pierd vremea. Primul medic a fost reținut de Poliție. Iată despre cine este vorba!
Oamenii legii au reținut, în urmă cu puțin timp, un medic în cazul stimulatoarelor cardiace refolosite de la decedați. Potrivit datelor este vorba despre Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au strâns suficiente probe încât să dispună arestarea sa preventivă pentru o durată de 30 de zile.
Conform informațiilor din anchetă, medicul ar fi extras din 2017 până în august 2022 un număr de 238 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară.
Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, arată procurorii.
Din probele adunate până acum, a rezultat că medicul ar fi creat o rețea formată din cadre medicale care i-ar fi furnizat dispozitive cardiace extrase inclusiv de la pacienți decedați
De asemenea, acesta ar fi montat aceste dispozitive oamenilor, fără a le înregistra în gestiunea spitalului. Mai mult, medicul ar fi recomandat pacienților anumite medicamente pentru a le agrava starea.
„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai arată procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Alte patru persoane sunt urmărite penal în acest caz, având calitatea de medici la un spital din municipiul Iași. Acestea sunt acuzate de luare de mită. Totodată, patru pacienți sunt cercetați pentru dare de mită.