Elon Musk vrea să-ți conecteze creierul la un computer: în ce constă proiectul SF al șefului Tesla – VIDEO

Stefan Daniel 17.07.2019, 11:42
Elon Musk vrea să-ți conecteze creierul la un computer: în ce constă proiectul SF al șefului Tesla – VIDEO

Elon Musk a venit cu detalii legate de un proiect care, la prima vedere, arată SF, dar s-ar putea să devină realitate într-un viitor nu foarte îndepărtat. Deocamdată, șefu Tesla a ținut să sublinieze că startup-ul pe care l-a înființat e în căutare de specialiști care să lucreze la un sistem care va revoluționa tehnologia pe care o știm acum.

Elon Musk, șeful Tesla, a venit cu detalii despre un nou proiect grandios. În urmă cu ceva vreme, a înființat compania Neuralink. Un startup care te transformă, la propriu, într-un robot sau cyborg, depinde cum vrei să-i spui.

Musk susține că lucrează la o nouă tehnologie care ți-ar permite să-ți conectezi creierul la un computer și, astfel, să aibă loc un schimb de date între mașinărie și om.

“Principalul motiv al acestei prezentări ține de recrutare”, a subliniat Elon Musk în cadrul unei conferinţe despre Neuralink. Fondatorul Tesla le-a cerut specialiștilor să i se alăture în acest proiect.

Ce e proiectul Neuralink, tehnologia care-ți conectează creierul la un computer

Neuralink este o companie înființată în 2017 de Elon Musk. Antreprenorul vrea să îmbine tehnologie cu neurologia, motiv pentru care are nevoie să lucreze cu specialiști din ambele domenii. Proiectul pare unul SF.

Practic, sistemul ar permite implantarea în creierul uman a unor senzori care să comunice cu un computer. Astfel, te poți…conecta la un computer și poți face schimb de date. Sigur, sistemul e marketat ca fiind unul care ar duce la rezolvarea unor boli neurologice care nu au leac în prezent.

Musk insistă că oamenii care vor accepta să-și conecteze creierul la un computer și-ar putea recăpăta vederea sau s-ar putea vindeca de boli mintale. Mai mult, insistă șeful Tesla, persoanele paralizate ar putea să meargă din nou.

La prima vedere, sistemul pare unul revoluționar, mai ales că Neuralink promite că senzorii care se vor regăsi în creier vor fi implantați cu tehnologia laser. Cu alte cuvinte, nu-ți va găuri nimeni cutia craniană.

Dar această idee ridică multe semne de întrebare.

Proiectul, testat cu succes pe maimuțe

Musk a susținut, în cadrul unei conferințe de presă, că unei maimuțe i-au fost implantați astfel de senzori, iar animalul a reușit să controleze cu puterea minții un computer.

“Sperăm să putem să testem asta pe o persoană, în următorul an. Lucrurile nu se vor întâmpla imediat. Dar Neuralink vrea să dezvolte o dantelă neurală care să poată prelua controlul creierului uman. Iar în cele din urmă vrem să obţinem o simbioză a creierului cu inteligenţa artificială”
Elon Musk

Ce nu spune Elon Musk este, însă, că se poate întâmpla și invers, din moment ce schimburile de date se pot face din ambele direcții. E posibil ca maimuța să fi reușit să controleze, cu puterea minții, computerul.

Dar ce se va întâmpla dacă și computerul preia controlul asupra creierului? Poate i se vor cere lui Elon Musk explicații la acea vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe