Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani

Mihnea Tălău 16.05.2022, 21:50
Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani

Președintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe ministrul Muncii, Elisabeth Borne, drept noul său prim-ministru, în timp ce se pregătește pentru alegerile legislative din iunie – este doar a doua oară în 30 de ani când o femeie obține această funcție.

Un premier cu acreditări ecologice și de politică socială

„Vreau să dedic nominalizarea mea tuturor fetițelor și să le spun să meargă până la capăt urmărindu-vă visele”, a spus Borne în discursul de învestitură, potrivit Reuters.

Recent reales, Macron, care trebuie să arate că a auzit frustrările alegătorilor exprimate prin prezența scăzută la vot și sprijinul mare pentru extrema dreaptă și extrema stângă, a căutat un premier cu acreditări ecologice și de politică socială.

Un astfel de profil ar putea contribui la contracararea provocării lansate de veteranul de stânga dură Jean-Luc Melenchon, care a obținut un puternic loc trei în alegerile prezidențiale, oferindu-i oportunitatea de a aduna o coaliție largă de partide de stânga la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Într-un scurt discurs inaugural, Borne a declarat că țara trebuie să acționeze „mai repede și mai puternic” pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și s-a angajat să depună în continuare eforturi pentru a proteja puterea de cumpărare a francezilor, preocuparea numărul unu a alegătorilor conform sondajelor.

Prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani

Borne, în vârstă de 61 de ani, va fi prima femeie numită prim-ministru de când Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp această funcție în timpul președinției liderului socialist Francois Mitterrand la începutul anilor 1990.

„Era într-adevăr timpul să mai existe o femeie (în această poziție) și știu că doamna Borne este o persoană remarcabilă, cu multă experiență… Cred că este o alegere foarte bună”, a declarat Cresson pentru televiziunea BFM.

Premierul demisionar Jean Castex, în timpul unei ceremonii de tranziție a puterii în curtea Hotelului De Matignon, a folosit forma feminină a titlului lui Borne, într-un semn de schimbare a obiceiurilor lingvistice, similar cu „Frau Bundeskanzlerin” din Germania.

„Madame la Premiere Ministre, rolul (de prim-ministru) nu este scutit de expunere publică și de critici, dragă Elisabeth, oamenii spun chiar că pentru asta a fost creat”, a spus Castex cu o clinchetă la ceea ce francezii numesc „jobul din iad” – munca grea în umbra unui președinte omniprezent.

În cursul zilei, Castex și-a prezentat demisia, deschizând calea pentru o remaniere a cabinetului după realegerea lui Macron în aprilie.

Un birocrat de carieră cu o voce blândă, care a servit numeroși miniștri ai Partidului Socialist înainte de a se alătura guvernului lui Macron, Borne a avut o scurtă perioadă de timp ca ministru al mediului în 2019, când a promovat politici favorabile bicicliștilor.

Ea a preluat apoi conducerea Ministerului Muncii și a supravegheat negocierile cu sindicatele care au dus la reducerea indemnizațiilor de șomaj pentru unii solicitanți de locuri de muncă.

În timpul mandatului ei, șomajul a scăzut la nivelul minim.

Urmăriți Impact.ro și pe