VIDEO EXCLUSIV

Elisabeta Lipă, adevărul despre pauzele luate de-a lungul carierei: „Sunt sportiva cu 3 retrageri din activitate și cu 3 reveniri” VIDEO EXCLUSIV

Andreea Archip 27.12.2022, 19:01
Elisabeta Lipă, adevărul despre pauzele luate de-a lungul carierei: „Sunt sportiva cu 3 retrageri din activitate și cu 3 reveniri” VIDEO EXCLUSIV

Elisabeta Lipă și-a dedicat viața sportului, reușind să facă performanță și să fie declarată în anul 2000 de către federația internațională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX. Este mândră de traseul ei profesional, mai ales că fiecare medalie a fost muncită și pentru ea a sacrificat timpul petrecut alături de familie. În interviul exclusiv acordat pentru Impact.ro, președintele Federației Române de Canotaj ne-a povestit de ce și-a luat trei pauze în cariera sportivă și ce a motivat-o, de fiecare dată, să revină în forță.

Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cinci medalii de aur, două de argint si una de bronz cucerite într-o perioadă de 20 de ani, a început sportul de performanță la 16 ani, adaptându-se la o viață cu cantonamente și multe restricții.

Elisabeta Lipă mergea la colindat ca să strângă bani pentru a merge în tabără

Ea își amintește cu drag de sărbători, care o prindeau întotdeauna alături de membrii familiei. „Sărbătorile de iarnă le-am petrecut acasă la părinți. Bucuria cea mai mare era să merg cu uratul, cu colindatul, să-mi adun propriii bani ca să pot să mi-i strâng pentru taberele binemeritate și dorite cu mare ardoare în vacanțele mari, pentru că trei luni să stai acasă, era foarte greu, și atunci îmi strângeam bani ca să mă duc în tabără”, a declarat, pentru Impact.ro, Elisabeta Lipă.

„Dar ulterior, când am ajuns în sportul de înaltă performanță, acele tabere s-au transformat în competiții, într-un regim de cantonament, regim pe care îl regret și acum pentru că viața în cantonament este grea, dar foarte frumoasă”, a adăugat Elisabeta Lipă.

Elisabeta Lipă: „Nu am cerut voie nimănui, ci pur și simplu mi-am luat o pauză”

Președintele Federației Române de Canotaj își amintește că zâmbetul pe buze că, de-a lungul carierei, a simțit nevoia de câteva ori să spună stop. Cum însăși recunoaște, viața unui sportiv nu este deloc ușoară, mai ales dacă alegi să faci performanță. Elisabeta Lipă are nu mai puțin de 25 de titluri de campioană națională, la care se adaugă distincții câștigate la competiții internaționale, unde s-a făcut remarcată. În acest context, fosta canotoare și-a luat libertatea de a se retrage temporar.

„Sunt sportiva cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice, dar sunt sportiva cu 3 retrageri din activitate și cu 3 reveniri, așa că atunci când am simțit nevoia să fac o pauză, nu am cerut voie nimănui, ci pur și simplu mi-am luat o pauză.

Nu am stat, fiind sportiva clubului Dinamo, angajat în Ministerul de Interne, am trecut în profesional și am mers la muncă ca orice ofițer al Ministerului de Interne, mi-a plăcut foarte mult, mi-am făcut viața așa cum am considerat și zic că mi-a ieșit”, a dezvăluit Lipă pentru Impact.ro.

Elisabeta Lipă: „Am revenit pentru că am simțit că nu am arătat tot”

Campioană la canotaj, Elisabeta Lipă constituie un exemplu de muncă și determinare. Susține că nu banii au motivat-o să performeze, ci a simțit nevoia să demonstreze de fiecare dată că poate mai mult. Și a putut, iar medaliile câștigate îi atestă calitățile.

„Nu, niciodată nu am pus partea financiară pe primul loc, pentru că știam că atunci când voi câștiga, cu siguranță va veni și partea financiară. De fiecare dată am revenit pentru că am simțit că nu am arătat tot. De asta am făcut 3 pauze cu 3 reveniri.

Pauzele au fost foarte scurte, una dintre ele a fost când l-am născut pe Dragoș, fiul meu, care a împlinit recent 25 de ani, așa că fiecare pauză a fost gândită, binemeritată și celelalte pur și simplu ca să-mi relaxez psihicul”, a explicat Elisabeta Lipă pentru Impact.ro, de ce și-a întrerupt cariera de câteva ori.

Urmăriți Impact.ro și pe