Elena Udrea, scoasă din închisoare, după o decizie neașteptată a magistraților. Va fi adusă în București

Andra Daoud 04.09.2022, 19:03
Elena Udrea, scoasă din închisoare, după o decizie neașteptată a magistraților. Va fi adusă în București

Elena Udrea va părăsi închisoarea de femei de la Târgșor, acolo unde își ispășește pedeapsa, pentru a fi adusă la București. Fostul ministru al Turismului va ajunge în fața magistraților la începutul săptămânii viitoare și a transmis un mesaj tranșant prin intermediul Facebook-ului, cu doar câteva zile înainte de audiere.

Elena Udrea va ajunge la București pentru audiere

Elena Udrea urmează să ajungă în fața magistraților, pentru a fi audiată. Fostul ministru al Turismului va fi adusă de la Târgșor la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție marți, 6 septembrie, după ce audierea ei a fost amânată, din cauză că grefierii s-au îmbolnăvit de Covid. Cu doar câteva zile înainte de audiere, Udrea a transmis un mesaj tranșant, prin intermediul Facebook.

Fostul ministru al Turismului, care în prezent ispășește pedeapsa în dosarul Gala Bute, la penitenciarul Târgșor, a transmis un mesaj cu privire la felul în care se execută pedepsele în România. Udrea a luat atitudine după ce Cristian Cioacă, polițistul acuzat că și-ar fi ucis soția, pe Elodia Ghinescu, se află în permisie, pentru a doua oară în ultimele luni. Elena Udrea a transmis că legea după care se execută pedepsele cu închisoarea este „ineficientă, anacronică, ilogică și aberantă” din anumite puncte de vedere.

„Nu am ceva împotriva permisiei lui Cioacă, este dreptul său legal, am o problemă însă cu modul în care principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi. Legislația privind executarea pedepselor cu închisoarea este nu doar total ineficientă, Romania având unul dintre cele mai mari grade de recidivă din Europa, ci și anacronică, ilogică, aberantă, în anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevărate drame umane, drame care nu aduc nici un beneficiu societății, doar distrug vieți.
La cum am spus deja, legea actuală nu face nici o diferență între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii și o mamă condamnată pentru furt din magazine ori abuz în serviciu, eventual cu un copil mic sau mai mulți. Nu doar că în ambele cazuri vizitele se pot primi doar în condițiile în care se folosește un „dispozitiv de protecție” un geam care ajunge să separe pe mama de copilul ei, dar și în cea ce privește dreptul de a menține contactul cu familia al deținuților, tratamentul este identic.”, și-a început Elena Udrea mesajul pe Facebook.

Păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia sunt importante pentru fiecare persoană”

„Adică, posibilitatea de a ieși din penitenciar pentru a te întâlni cu familia, este același și pentru un bărbat care merge să bea o bere cu rudele sale ca și pentru o mamă care ar vrea să îi fie alături copilului sau când este ziua lui de naștere, când merge în prima zi la grădiniță sau la școală, când are un examen important, sau când are nevoie de alinarea mamei, pur și simplu.
Păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoana care se află în închisoare. Dar cu atât mai mult trebuie ocrotită și susținută relația unui copil cu mama sa, când aceasta este obligată să lipsească o perioadă de timp de lângă copil. Legislația noastră nu are în vedere, în nici unul din aspectele pe care le tratează, situația copiilor al căror mame sunt în detenție. La fel, categoria de deținuți, mame, mame de copii mici, nu există în viziunea legiuitorului nostru.
Asta arată lipsa de înțelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoiii de a sprijini dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, evitând pe cât este posibil dobândirea de către aceștia a unui comportament de risc, în condițiile în care este demonstrat cu studii recente, ultimul realizat anul acesta în Statele Unite, ca copii ale căror mame sunt în detenție rămân cu trauma pentru restul vieții și un procent important dintre aceștia ajung să încalce legea ei înșiși.”, a mai transmis Udrea, pe Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe