Elena Udrea va fi extrădată în România. Fostul ministru poate contesta decizia

Elena Avramescu 19.04.2022, 15:45
Elena Udrea va fi extrădată în România. Fostul ministru poate contesta decizia

După ce a fost condamnată definitiv de instanța supremă, în 7 aprilie, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” și a fost plasată în arest în Bulgaria după ce a fugit din țară, Elena Udrea ar putea afla marți dacă va fi adusă în România pentru a fi încarcerată. Astfel că Tribunalul din orașul Blagoevgrad urmează să judece marți solicitarea autorităților române de extrădare a Elenei Udrea.

Elena Udrea, șanse mari să afle astăzi dacă urmează să fie adusă în România

UPDATE 19 aprilie, ora 3:40. Instanța din Sofia a decis, marți, că Elena Udrea poate fi extrădată în România. Fostul ministru are termen de cinci zile pentru a ataca decizia instanței.

Știrea inițială: Autoritățile judiciare din Bulgaria au primit de la Ministerul Justiției mai multe documente în care sunt explicate condițiile de detenție în care ar fi ținută Elena Udrea, dacă va fi adusă în România. În plus, decizia pe care o va lua Tribunalul din Blagoevgrad nu va fi definitivă, astfel că poate fi contestată la Curtea de Apel din Sofia.

În cursul zilei de marți, Elena Udrea va apărea pentru a treia oară în fața unei instanțe din Bulgaria, după ce săptămâna trecută aceasta a fost dusă la tribunal pentru judecarea cererii de extrădare, însă instanța a amânat judecarea, cerând ducumente autorităților din România. În plus, a fost dusă la Curtea de Apel de la Sofia, care a decis să rămână în arest până când se va decide dacă va fi extrădată în România sau nu.

La acel moment, Elena Udrea a cerut instanței să fie plasată în arest la domiciliu, prezentând documente care arată că și-a închiriat în Bulgaria o locuință, pentru următorii 7 ani.

„Există un pericol real în închisoarea din România, de distrugere fizică a mea, pentru că acest caz declanșat împotriva mea este unul politic. Ca fost ministru și om politic, știu că Bulgaria și România ocupă ultimele două locuri în toate domeniile. Aveți ocazia să demonstrați acum că Bulgaria este înaintea României și să nu mă extrădați. Știu că este nevoie de mult curaj pentru a lua o decizie îndrăzneață. Sper că în Bulgaria există judecători curajoși”, ar fi spus Elena Udrea avocaților săi, conform site-ului bulgăresc 24chasa.

În cazul în care va fi adusă în România, Udrea și-ar putea ispăși pedeapsa la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor, Prahova. Aceasta a fost încarcerată acolo și în primăvara lui 2015, la scurt timp după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

„Eu am trecut relativ bine peste momentul acela pentru că eram în mijlocul unei bătălii, știam cu cine mă lupt, știam cine îmi sunt adversarii, știam de ce mi se întâmplă lucrul acesta și eram acolo într-o etapă pe care o duceam în lupta aceasta cu sistemul pe care deja îl devoalasem.

Deci nu am fost neapărat traumatizată pentru că aveam o miză. Ce mi se întâmpla mie avea o miză. Mie îmi e foarte frică de insecte. Faptul că era plin de gândaci acolo era mai traumatizant decât faptul că nu aveam ușă la toaletă și oricând se putea deschide ușa de la cameră și să fii văzută la toaletă de cei care vizitau celulele”, a spus Elena Udrea despre perioada petrecută în penitenciar.

Elena Udrea a fugit din România la data de 7 aprilie, cu puțin timp înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute. Aceasta a fost reţinută aproape de punctul de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, după o solicitare urgentă a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă, după care a fost arestată preventiv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...