Elena Udrea a ajuns în fața judecătorilor bulgari care au stabilit un nou termen. Ea s-a reîntors în arest

Mihnea Tălău 08.04.2022, 16:10
Elena Udrea a ajuns în fața judecătorilor bulgari care au stabilit un nou termen. Ea s-a reîntors în arest

Update: Procesul Elenei Udrea a fost amânat întrucât judecătorii nu au avut avut la dispoziție un traducător acreditat pentru a traduce documentele din limba română. Mâine va avea loc un nou termen, Udrea întorcându-se în arestul Poliției de Frontieră.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a fost reținut în baza unui ordin de reținere de 24 de ore emis de poliția bulgară, care ar putea fi prelungit, ceea ce înseamnă că și-ar putea petrece întregul weekend în arest în Bulgaria.

La ora transmiterii acestei știri, Elena Udrea a ajuns escortată de 5 polițiști în fața procurorilor bulgari. Aceștia se vor pronunța în următoarele minute cu privire la extrădarea sa.

Reținută în baza unui mandat european de arestare

Poliția bulgară a împiedicat-o Elena Udrea, să părăsească țara după ce a aflat că o instanță din România a condamnat-o la șase ani de închisoare. Verdictul final a confirmat o sentință emisă inițial în iunie 2018 pentru luare de mită, abuz în serviciu și evaziune fiscală în legătură cu Gala Bute.

Ea ar fi plecat din România spre Bulgaria joi dimineață și, imediat după ce a aflat verdictul final la Sofia, a plecat apoi spre Kulata, punctul de trecere a frontierei de sud a Bulgariei cu Grecia. Ea riscă să fie extrădată înapoi în România.

„Pe 7 aprilie, în Bulgaria a fost primită o solicitare de asistență urgentă din partea autorităților polițienești române pentru localizarea unui autoturism și a ocupanților acestuia. S-a stabilit că femeia căutată se afla în zona din apropierea graniței cu Grecia. Autoritățile române au transmis un mandat european de arestare pe numele lui Udrea, iar aceasta a fost reținută pentru 24 de ore”, transmite bnr.bg.

Reacția lui Mihai Șora după condamnarea Elenei Udrea. Ce sfaturi i-a dat filosoful
Elena Udrea a fost prinsă de polițiști aproape de vama Kulata

Aducerea în țară a Elenei Udrea nu va dura mult

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu afirmă că aducerea în ţară a Elenei Udrea depinde de instanţa din Bulgaria, dar nu ar trebui să dureze foarte mult.

„Totul depinde acum de instanţa bulgară, dar nu va dura foarte mult pentru că avem mandat european de arestare şi există aceea procedură JAI”, a afirmat Predoiu.

El a mai spus că în cazul în care autorităţile din Bulgaria vor solicita alte documente, atunci se va implica şi Ministerul Justiţiei.

Elena Udrea a mai fost arestată în Costa Rica, unde a fugit de justiția românească, și a petrecut două luni în arest înainte ca o hotărâre a Curții Constituționale să anuleze sentința definitivă. Ea a fost apoi eliberată și s-a întors în România.

Elena Udrea, a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Pentru o scurtă perioadă de timp, ea a fost și liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP).

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...