Electrificarea accelerată începe să producă probleme: plan masiv de restructurare anunțat de Ford. Acțiunile companiei americane au pierdut într-o zi peste 4 procente

Bogdan Bârliga 23.08.2022, 11:07
Electrificarea accelerată începe să producă probleme: plan masiv de restructurare anunțat de Ford. Acțiunile companiei americane au pierdut într-o zi peste 4 procente

Producătorii auto încep să se confrunte cu probleme financiare sub presiunea unei electrificări accelerate și încep să renunțe la personal.

Ford  a admis pentru prima data că pregătește un val de concedieri pentru a redirecționa banii spre investițiile necesare producerii de autoturisme electrice.

Concedieri previzibile

În luna iulie mai multe surse declarau pentru Bloomberg că Ford să pregătește să concedieze mii de angajați pentru a redirecționa banii spre investiții.

Ford era pregătit să renunţe la 8.000 de angajaţi în următoarele săptămâni, producătorul auto american încercând astfel să-şi majoreze profitul pentru a finanţa investiţiile în vehicule electrice, susținea la acel moment Bloomberg.

Concedierile vor avea loc la nou creata divizie Ford Blue, responsabilă pentru producerea vehiculelor alimentate cu motoare cu combustie, precum şi la alte operaţiuni din cadrul companiei, au declarat mai multe surse din cadrul companiei care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În luna martie Ford anunţa că diviziile sale de vehicule electrice (EV) şi de motoare cu combustie internă (ICE) vor funcţiona ca entităţi separate, o decizie menită să extindă producţia de vehicule electrice.

Confirmare oficială

Conform unui material publicat de reuters.com Ford Motor a anunţat luni că va desfiinţa 3.000 de locuri de muncă, majoritatea în America de Nord şi India.

Scopul companiei americane este să devină un concurent serios pentru Tesla în cursa pentru a dezvolta vehicule electrice.

„Eliminăm anumite operaţiuni, reorganizăm şi simplificăm funcţiile în cadrul companiei. Veţi afla mai multe detalii de la şefii departamentelor voastre în cursul acestei săptămâni”, au scris într-un mail comun către angajaţi directorul general al Ford, Jim Farley şi preşedintele companiei, Bill Ford.

După acest anunț acţiunile Ford au înregistrat un declin de 4,8% la Bursa de la New York.

Planurile Ford

Ford intenționează să lanseze divizii separate pentru producerea de mașini electrice şi pentru cele echipate cu motoare cu combustie internă (ICE).

Acest plan dezvoltat de directorului general Jim Farley prevede reducearea costurilor cu trei miliarde de dolari până în 2026.

În SUA, unde sunt aşteptate majoritatea concedierilor, Ford are aproximativ 31.000 de angajaţi.

Ford a renunțat și la uzina de la Craiova

Anul acesta, pe 14 martie, Ford a anunțat că fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024.

Pentru fabricarea acestor modele a fost perfectat un acord cu Ford Otosan prin care această companie din Turcia preia proprietatea fabricii Ford din Craiova.

Prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule și motoare, către Ford Otosan, permițând astfel companiei să-și extindă operațiunile la nivel internațional.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...