Pfizer, decizie de ultimă oră cu privire la livările de vaccin anti-COVID-19 în Europa. Ce spun oficialii companiei

Andreea Bisinicu 15.01.2021, 17:28
Pfizer, decizie de ultimă oră cu privire la livările de vaccin anti-COVID-19 în Europa. Ce spun oficialii companiei

Ce se întâmplă cu livrarea vaccinului anti-COVID-19 în Europa. Pfizer, decizie de ultimă oră cu privire la livările de vaccin anti-COVID-19 în Europa. De ce vor reduce transporturile de vaccin împotriva coronavirusului pe bătrânul continent. Ce spun reprezentanții oficiali ai companiei.

Ce se întâmplă cu livrarea vaccinului anti-COVID-19 în Europa

Vești îngrijorătoare pentru România. Compania Pfizer a comunicat faptul că va reduce numărul transportului de vaccin anti-COVID-19 pe teritoriul Europei.  Motivul este unul cât se poate de simplu. Se pare că oficialii companiei au explicat că vor să îmbunătățească, imediat, capacitatea de producție a vaccinului și să poată produce două miliarde de vaccin în loc de 1,3 miliarde câte sunt, acum, disponibile. Cei de la FHI au anunțat, într-un comunicat citat de agenția Reuters, că au primit 36.075 de doze de vaccin anti-covid-19 de la Pfizer, deși se așteptau, inițial, la 43.875 de doze.

Această reducere temporară va afecta toate ţările europene. Deocamdată nu este clar cât va dura până când Pfizer va reveni la capacitatea maximă de producţie. Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie”, au declarat oficialii companiei Pfizer într-un comunicat, potrivit celor de la Digi24.

Deși nu face parte din Uniunea Europeană, Norvegia face rost de dozele necesare de vaccin anti-COVID-19 cu ajutorul vecinilor suedezi. Suedia procură mai multe doze decât cele necesare special pentru a trimite către țara norvegiană, contra cost. În acest context, oficialii norvegieni au asigurat populația Norvegiei că au stocuri suficiente de vaccinuri împotriva coronavirusului, pentru buna desfășurare a campaniei de imunizare a populației.

Romania a primit cu aproape 10.000 de doze de vaccin anti-covid mai putin decat in saptamana precedenta
Romania a primit cu aproape 10.000 de doze de vaccin anti-covid mai putin decat in saptamana precedenta

Un alt vaccin anti-COVID-19 a apărut, iar statele europene deja l-au achiziționat

Pe lângă cel produs de Pfizer, țările europene sunt interesate de un nou vaccin anti-COVID-19 care a apărut recent, produs de compania Valneva. Producția acestui vaccin se bazează pe o tehnologie tradițională, ce presupune crearea vaccinului cu un virus inactiv.

„Deoarece pandemia de COVID-19 continuă să evolueze în Europa și în întreaga lume, este mai important ca oricând ca toate statele membre să aibă acces la cel mai larg posibil portofoliu de vaccinuri pentru a contribui la protejarea cetățenilor din Europa și din afara acesteia. Pasul în direcția unui acord cu Valneva completează portofoliul de vaccinuri al UE și demonstrează angajamentul Comisiei de a pune capăt pandemiei”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Această metodă de fabricare a vaccinului este una foarte sigură, folosită de mai bine de 70 de ani în industria medicală. Mai mult, cele mai multe dintre vaccinurile antigripale care se administrează, în special, copiilor sunt produse în aceeași modalitate.

„Acest al optulea vaccin se adaugă la gama deja largă și diversificată de vaccinuri din portofoliul nostru. Procedând astfel, putem spori la maximum șansele ca toți cetățenii să aibă acces la vaccinuri sigure și eficace până la sfârșitul anului 2021. Toate statele membre și-au început campaniile de vaccinare și vor începe să primească un număr din ce în ce mai mare de doze pentru a-și acoperi toate nevoile în cursul acestui an.”, a spus Stella Kyriakides.

Urmăriți Impact.ro și pe