Efectele anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia. UE impune plafonarea prețului la petrol, Occidentul nu recunoaște rezultatul votului

Andrei Dumitrescu 29.09.2022, 14:22
Efectele anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia. UE impune plafonarea prețului la petrol, Occidentul nu recunoaște rezultatul votului

Vineri după-amiază va avea loc ceremonia de anexare a teritoriilor Zaporijie, Herson, Luhansk și Donețk, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Putin va semna vineri un decret de anexare a patru regiuni ocupate din Ucraina.

Agenția de presă de stat rusă Tass îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că ceremonia de semnare a acordurilor în Federația Rusă va avea loc vineri, la ora 15.00, ora Moscovei.

Președintele rus va ține o ceremonie de semnare la Kremlin, după care se așteaptă ca el să țină un discurs „important” și să se întâlnească cu administratorii regiunilor ucrainene numiți de Moscova, a precizat Peskov.

UE impune sancțiuni severe Rusiei

Executivul UE a promis să limiteze prețul petrolului rusesc și să impună noi restricții asupra comerțului cu produse de înaltă tehnologie, ca parte a ultimei runde de sancțiuni menite să „facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea războiului împotriva Ucrainei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Rusia a dus invazia la „un nou nivel”, enumerând referendumurile false din teritoriile ocupate de Rusia, ordinul de mobilizare parțială și amenințarea lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare.

„Suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare”, a declarat ea.

Ea a promis că UE va introduce un plafon de preț pentru petrolul rusesc pentru „a ajuta la reducerea veniturilor rusești și a menține stabilitatea pieței globale”. De asemenea, Comisia Europeană dorește să impună restricții suplimentare asupra bunurilor de înaltă tehnologie pe care UE le poate vinde Rusiei, cum ar fi anumite produse chimice și componente de aviație, pentru a slăbi și mai mult capacitatea Kremlinului de a purta un război.

Von der Leyen a declarat că oricine a ajutat Rusia să se sustragă sancțiunilor riscă să fie adăugat pe lista de măsuri restrictive a UE. „Acest lucru va avea un efect descurajator major”, a spus ea.

Rusia primește sute de milioane de euro zilnic

Cu puțin timp înainte ca ea să vorbească, Oleg Ustenko, un consilier economic al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a îndemnat UE să introducă un plafon de preț pentru petrolul rusesc „cât mai curând posibil”. Ustenko a declarat că Rusia câștiga sute de milioane de euro pe zi din vânzarea de petrol, bani care erau canalizați pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei.

„Bineînțeles că obiectivul principal este de a tăia regimul lui Putin de la toate sursele posibile de finanțare. Nu există nicio îndoială că principala sursă de finanțare pentru ei în acest moment este tot ceea ce are legătură cu combustibilii fosili”, a adăugat el.

Locuitorii din Zaporojie au ales. Procentul covarsitor care a votat unirea cu Rusia la referendum 2

Națiunile UE au cheltuit 98,5 miliarde de euro (88 de miliarde de lire sterline) pe petrol, gaze și cărbune rusesc de când a fost lansată invazia, la 24 februarie, din care peste 50 de miliarde de euro au fost pentru petrol, potrivit tracker-ului Beyond Coal.

Referendumurile, nerecunoscute de Occident

Ucraina și aliații săi au denunțat așa-zisele referendumuri, spunând că Occidentul nu va recunoaște niciodată rezultatele scrutinului.

Autoritățile pro-ruse din Zaporojie au declarat că 93,11% dintre alegători au susținut aderarea la Rusia, potrivit rezultatelor preliminare de marți seara.

În Kherson, în sudul Ucrainei, oficialii susținuți de Rusia au declarat că peste 87,05 la sută dintre alegători au sprijinit această mișcare după numărarea tuturor buletinelor de vot.

În regiunea estică Luhansk, controlată de separatiștii pro-ruși, autoritățile locale au declarat că peste 98,42% au votat în favoarea anexării.

Oficialii din regiunea Donețk, controlată de Moscova, au revendicat, de asemenea, victoria, organismul local de votare afirmând că 99,23% din voturi au fost pentru anexare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...