Eduard Novak, decizie fulger. „Minimum 40% din jucătorii aflați pe teren trebuie să fie români”. FRF cere urgent explicații – VIDEO

Sorin Barbu 07.07.2022, 16:04

Eduard Novak schimbă radical regulile în sportul românesc. Ministrul Sportului a comunicat că din sezonul 2022-2023 există obligativitatea ca unei ponderi de cel 40% a sportivilor români la toate competițiile intercluburi. Sunt vizate toate sporturile de echipă. Federația Română de Fotbal a cerut lămuriri.

UPDATE 16.15– Gigi Becali este încântat de ordinul Ministului Sportului. FCSB are în lot cinci jucători străini: Risto Radunovic, Joyskim Dawa, Rachid Bouhenna, Malcom Edjouma și Ivan Mamut.

„Ce discriminare poate să fie? Nu e vorba de discriminare, e vorba că a făcut un lucru extraordinar. Atunci, cum să mai crească fotbalul românesc? Care e discriminarea? Este discriminare, pentru că sunt mai mulți străini pe teren decât români. De ce să fie mai mulți străini decât români?”, a spus patronul de la FCSB pentru GSP.RO.

UPDATE 16.10– Ordinul ministrului Eduard Novak începe să provoace valuri. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) spune că această decizie încalcă prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

„Raportat la cetățenii UE, regula de impunere a unui minimum de 40 la sută e una discriminatorie și încalcă prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, respectiv Tratatul de bază și directivele privind discriminarea.

Cei interesați pot ataca regula în instanță. CNCD se poate doar autosesiza și poate aplica o sancțiune contravențională, dar sper să nu se ajungă aici. Sper ca oamenii să renunțe la această regulă discriminatorie. Pot găsi alte modalități prin care să sprijine sportivii români să facă performanță, dar nu așa. Suntem în Uniunea Europeană”, a declarat Csaba Asztalos pentru gsp.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Eduard Novak a comunicat o decizie care schimbă total sportul românesc

Eduard Novak a spus încă din momentul în care a fost numit că va încerca să facă mai multe schimbări în sportul românesc. Până acum nu a reușit mare lucru, iar astăzi a comunicat o decizie care i-a surprins pe specialiști. Acesta a impus obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români la toate competițiile intercluburi. Decizia intră în vigoare din sezonul 2022-2023 și sunt vizate toate sporturile de echipă.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a declarat Eduard Novak pe pagina sa de facebook (VIDEO AICI).

Federația Română de Fotbal cere explicații după ordinul lui

Eduard Novak a spus că s-a consultat cu conducătorii de federații, dar cel puțin un președinte nu a înțeles mare lucru: Răzvan Burleanu. Pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal a apărut un comunicat prin care i se cereau explicații lui Eduard Novak.

„Federația Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, se arată în comunicatul FRF.

Ministrul a spus că prin această decizie își dorește susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români.

Urmăriți Impact.ro și pe