Editorial Dan Mlădinoiu

Editorial. Ziua în care a murit Floarea Răului

Dan Mlădinoiu 08.05.2021, 12:33
Editorial. Ziua în care a murit Floarea Răului

În urmă cu puțin peste trei sferturi de secol, pe 8 mai, se încheia cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Oficial, deși cea mai cumplită conflagrație din istoria omenirii, consemnată ca fiind cuprinsă într-un interval de șase ani (1939-1945), începuse în 1937, atunci când Japonia Împăratului Hirohito atacase și cucerise o amplă suprafață din sudul Chinei.

Cum a început Războiul Doi Mondial

În altă parte a globului, Germania nazistă, sub conducerea lui Adolf Hitler, cel care a aprins pârjolul asupra planetei în prima zi a lui septembrie 1939 invadând Polonia, în urma unei mizerabile cacealma, dădea startul celui mai întins război din istorie. Un adevărat cataclism militar ce a afectat în mod direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări.

Într-o macabră sumă în care sunt incluse Holocaustul, cu aproximativ 11 milioane de suflete, dintre care 6 milioane de evrei, împreună cu alte 5-6 milioane de etnici polonezi și alți slavi, inclusiv ucraineni, belaruși, țigani, homosexuali, alte grupuri etnice și minoritare.

Cum a inceput Razboiul Doi Mondial
Cum a inceput Razboiul Doi Mondial

Războiul Doi Mondial a omorât până la 85 de milioane de oameni

Mai pot fi adăugate bombardamentele strategice ale centrelor industriale și demografice, plus cele două devastatoare “ciuperci” de la Hiroshima și Nagasaki. Războiul Doi Mondial a fost fără tăgadă răspunzător de uciderea unui număr cuprins între 50 și 85 de milioane de oameni. Estimările sunt diferite și au marje, deoarece o imensă mulțime de decese nu au fost înregistrate.

Totuși, o însemnată parte din statistici avansează cifra de 80 de milioane (30 militari și 50 civili). România a pierdut 300.000 de combatanți și 535.000 de civili. Din totalul victimelor WW2, circa 85% – cea mai importantă parte sovietici și chinezi – a fost bifată în dreptul Aliaților, diferența aparținând Axei.

Al doilea Război Mondiale a lăsat răni nevindecabile

Fie că vâlvătaia războiului a mușcat Anglia, Sicilia, aproape întreaga Europă, Africa de Nord, Stalingrad, Kursk, Midway, Pearl Harbor, Iwo Jima, Guadalcanal, Indochina, Manciuria, Oceanele Atlantic și Pacific, Mediterana, Orientul Mijlociu ș.a.m.d. extincția în masă a lăsat răni, de multe ori nevindecabile, pe diferite planuri în omenire.

Cum o astfel de schimbare de macaz a drumului umanității nu putea să nu marcheze post-istoria, victoria Aliaților asupra tridentului răului în formă absolută consemnată pregnant pe 6 iunie ’45 (Normandia) a condus la crearea Națiunilor Unite, transformarea SUA și URSS în supraputeri dominante la nivel mondial.

Capitularea Germaniei naziste

Implicit, a sferelor de influență, expansiunea sovieticilor cu modificări de frontiere de stat (a se citi cotropiri) în Europa Centrală și de Est, apariția blocului comunist (Varșovia, CAER), a Cortinei de Fier și începutul Războiului Rece.

Ziua Victoriei comemorează capitularea Germaniei naziste și sfârșitul războiului pe bătrânul continent, însă în Occident se sărbătorește pe 8 mai, iar Rusia marchează evenimentul pe 9 mai. De ce? La ora 15, Truman, Churchill și De Gaulle anunțau oficial actul final, dar în Soviete, datorită diferenței de fus orar, vestea a ajuns o zi mai târziu.

Când s-a încheiat, de fapt, Războiul Doi Mondial

Faptul l-a înfuriat pe Stalin care voia o capitulare desfășurată în inima Reichului învins și ocupat de Armata Roșie. Astfel, la 9 mai, ora 0,16, la Berlin, printre clădiri ruinate, feldmareșalul Keitel, șeful Statului Major al Wehrmachtului semna a doua capitulare la sediul principal al armatei sovietice.

De jure și de facto, Războiul Doi Mondial s-a încheiat la 2 septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei, după dezastrele nucleare din 6 și 9 august. Buruienile dezastrului fuseseră smulse și incendiate. Oare pentru totdeauna? Să sperăm, pentru că nu ne trebuie un “ierbar” nici măcar în formă didactică.

Urmăriți Impact.ro și pe