Editorial Dan Mlădinoiu

Editorial. “Să fim bărbați, au meritat victoria!”

Dan Mlădinoiu 09.10.2021, 13:29
Editorial. “Să fim bărbați, au meritat victoria!”

Este justa concluzie expusă de către poate cel mai bun jucător român din meciul de aseară, Nicușor Stanciu. Sub severa baghetă lui Hansi Flick, nemții ne-au asediat crenelurile cu o canonadă obsesivă, rea, tenace, smulsă parcă din octavele lui Wagner. Catapultele germane au aruncat zeci de mingi de foc cu o ură vecină katiușelor lui Koba Stalin asupra unui dispozitiv românesc de apărare inspirat dispus într-un arc de cerc. Naționala Deutschland s-a năpustit asupra țarinei noastre cu toate cele 16 landuri ale sale.

Așa le e firea și credința jucătorilor germani, oriunde și cu oricine s-ar confrunta. Fiecare dintre ei poartă în jambiere semnul masonic al compasului și echerului. Ieri au avut și șublerul în coburii șeilor. Gnabry, Suele, Goretzka, Muller, Sane, o chintă culoare inventată în Bavaria muncheneză îmbina viteza unui obraznic bolid de lux cu gândirea peste două mutări ale unui strategic joc Go inventat de chinezi înaintea venirii pe lume a lui Hristos.

Cavalerii în armură galbenă de sub comanda lui Mirel Rădoi au propus nevoit aceea așezare sub scuturi în formă rectangulară a legiunilor romane. Un 5-4-1 obligat a nu lăsa spații furiei, forței și inventivității unei trupe care nu primise gol de la descălecarea lui Flick la Die Mannschaft.

Poate că acel gol de vitrină al tânărului cu pedigree atestat a venit prea devreme. Avea să declanșeze acea reacție Kimmichă rezultată din turnarea apei peste un pahar Berzelius plin cu acid vitriolic. Le-a oferit într-o manieră strălucită motiv de gânduri insomniace lui Rudiger și Kehrer pentru mult timp.

Ianis a fost înzestrat, crescut și educat în grădinița tatălui său. Maturizarea, șlefuirea lui ca profesionist este în curs de desăvârșire la prestigioasa școală din Albion a reputatului director, highlanderul de circumstanță, Steven Gerrard.

Sa fim bărbați, au meritat victoria
Germania a înfrânt România în calificările pentru Campionatul Mondial (UEFA), cu scorul de 2 la 1

Gardienii din fața bravului Niță au ticăit precum un Rolex unicat. Chiricheș (maiestuos) Burcă (până la momentul accidentării), Rus, Rațiu, Toșca, Manea se aruncau în fața săgeților nemțești, ca în cazul pucurilor-trasor plecate în NHL din crosa marelui Wayne Gretzky. Un pas de deux altoit în baletul fotbalului românesc. Mereu ajutat de un mijloc retras sub forma unui careu de “măturători” în care au excelat Stanciu, Hagi, Marin.

Antractul piesei jucate pe Stadionul Parcului Popular din Hamburg a venit cu neverosimila zestre de o cochilie în ava lui Ter Stegen. La câteva minute după revenirea pe scenă, același nesuferit lunetist pentru noi, Gnabry, ridică o fracțiune de secundă privirea către cârligele de prindere a plasei și îl învinge pe goalkeeperul nostru. Nemții își continuă salba de pase-blitz ajunsă în final la peste 800. Eram încă în joc, deși alergarea jucătorilor noștri fără minge se observa că lăsa urme. Era acea supărătoare, obsedantă și obositoare fugă după o nălucă pe care nu o poți prinde și pedepsi.

Pentru ca obida să fie deplină, nițel după al 80-lea minut, cade ghilotina. Un corner, clasica și cea mai obraznică deviere cu capul către un viclean Muller aflat întotdeauna unde trebuie. Periodic, germanii găsesc mereu câte un morar (n.r. muller = morar), Gerd sau Thomas, care dictează “game over”.

Înfrângerea de ieri nu e un capăt de țară. Era prevăzută în orarul clasei. Am căzut de pe un cal frumos. Numai mâine nu-i poimâine. Atunci se schimbă acul șinelor. Armenia trebuie să simtă pe greabănul ei șfichiuirea biciului românesc. E musai. Ori găsim o cale, ori ne facem una. Prima din cele trei care urmează. Mergem pe sârmă către locul secund al grupei. Fără plasă de protecție. “Aut Cezar aut nihil”.

Urmăriți Impact.ro și pe