Editorial Dan Mlădinoiu

Editorial. Doamna Șoșoacă nu se joacă

Dan Mlădinoiu 29.04.2021, 14:28
Editorial. Doamna Șoșoacă nu se joacă

De-a lungul celor peste trei decenii de democrație pitorească s-au jucat multe piese burlești pe scena puterii alfa a statului român. Cu actori parcă extrași din peliculele de odinioară (“Când comedia era rege”, “Zile de fior și râs”), pe vremea adolescentină a celei de-a 7-a arte. Harold Lloyd, Roscoe Arbuckle, Charlie Chaplin, Stan Laurel și Oliver Hardy (Bran) au dat frâu liber râsului cu lacrimi milioanelor de spectatori prin rolurile jucate în filmele lor.

Senatorul Diana Șoșoacă nu se joacă

Și românii au reușit să vadă prin intermediul televiziunilor parlamentari autohtoni dându-se în stambă. Erau cei aleși și plătiți de ei să-i reprezinte în cel mai înalt for al țării. În 2006, Vadim Tudor defila cu un uriaș banner ce-l reprezenta după gratii pe șeful statului de atunci care tocmai condamna oficial de la tribuna celor două camere reunite comunismul ca sistem politic ilegitim și criminal.

Tot acolo, parlamentari dormind cu spor, demnitari vizionând filme XXX, huiduieli și fluierături de peluză ultras, pancarte de protest stradal, un om aruncându-se în gol dintr-o lojă, discursuri sforăitoare de talaș într-o gramatică flagelată, un senator de vârsta a III-a + “parașutat” din perioada filmului mut, care în patru ani de mandat, a cuvântat 77 de secunde, 44 fiind alocate depunerii jurământului.

Noua pată de culoare

Pot fi adăugate tot soiul de obiecte așezate între microfoanele vorbitorilor, mitraliori declarativi, un deputat exersând celebrul moonwalk jacksonian ș.a.m.d. De peste un an, a apărut o nouă pată de culoare ca ținută, limbaj și comportament în persoana senatoarei Diana Șoșoacă. Inițial AUR-istă, actualmente independentă și suspendată la începutul acestei săptămâni pe/din scena politică pentru 5 de 4 la purtare.

“Nerespectarea legilor în vigoare și a prevederilor regulamentului Parlamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios și calomniator la adresa altor membri ai Legislativului în cadrul ședințelor de plen și încălcarea solemnității ședințelor de plen prin nerespectarea regulilor privind luarea de cuvânt”.

Diana Șoșoacă contestă avertismentul

Acestea sunt “capetele de acuzare” ce au condus la sancționarea cu avertisment de către Biroul Permanent al Senatului, în urma raportului depus de Comisia Juridică.

În replică, dna Șoșoacă a declarat că va sesiza, pe lângă instituțiile statului român, inclusiv pe cele internaționale, discriminarea dânsei pe criterii de religie și etnie, la care va adăuga încălcarea drepturilor la liberă exprimare și libertate de opinie. Aseară, persoana împricinuită a anunțat că va contesta surghiunirea sa din prerogative.

Cazul Dianei Șoșoacă, unic în istoria României de după Revoluție

“E pentru prima oară în istoria României post-decembriste când unui senator i se atrage atenția cu privire la opinii politice. Ce s-a întâmplat în cazul meu e un precedent periculos. Această sancțiune raportat (sic!) la declarații și opinii politice, pentru că încalcă dispoziții constituționale, deschide calea unei dictaturi”, atenționa Diana Șoșoacă. De asemenea, se vede “nevoită să anunțe toate ambasadele din România cu privire la linșajul la care este supus un demnitar al statului roman”.

Să o luăm pe rând. Căror discriminări pe teme de religie și etnie i-a căzut victimă parlamentarul? Dacă este așa, ce efecte au avut asupra sa? Imaginile arată altceva. O supralicitare prin declarații inadecvate, abrupte, ce nu au nimic de-a face cu limbajul politic obligatoriu civilizat în cea mai reprezentativă instituție a țării.

Care este linșajul, unde este dictatura?

La ce gen de linșaj se referă? Probabil, la cel mediatic – dacă o fi existat – fiindcă cel patentat de către judecătorul american Lynch ca și lapidarea nu mai există demult. Apoi, ce libertăți de opinie și exprimare i-au fost încălcate? Pesemne cele izvorâte în a-i instiga pe români la zădărnicirea măsurilor de protecție împotriva pandemiei. Purtarea măștii, distanțarea socială, vaccinarea anti-Covid sunt “opinii politice?”

Doamna senator a rostit cuvântul “dictatură.” Unul greu și fără noimă. Pentru că nu ne-a precizat forma totalitarismului invocat, de dreapta sau de stânga, rămâne cel de centru. O asigur pe dna parlamentar că într-un regim arbitrar, cu care din nefericire poporul roman a fost procopsit cu vârf și îndesat multă vreme, atitudinile sale de Ioana d’Arc actualizată i-ar fi fi pricinuit multe și grele necazuri.

Diana Șoșoacă susține că AUR s-a prăbușit în sondaje

Urmează ambasadele străine. Foarte bine! O inițiativă ce poate da roade. Este posibil ca cele aparținând Seychelles, Republicii Domnicane și Insulelor Cook să ia act și poziție față de acest caz.

În altă ordine de idei, recent, dna Șoșoacă afirma că AUR lipsită de aportul său a ajuns la un anemic 4% în sondaje. Nu a comunicat ce institut de specialitate s-a ocupat de concluzia aritmetic scăzătoare, însă reiese că persoana dumisale avea o pondere mai mai mare de 6 procente din cele peste 10 consemnate după alegeri de respectiva formațiune. Remarcabil! O mare pierdere de natură naționalist-populistă. Până spre sfârșitul lui iulie vom avea un senator în rezervă. Rămâne de văzut cum va juca până atunci și după. Dacă interesează sau nu pe cineva.

Urmăriți Impact.ro și pe