Editorial

Editorial Alin Buzărin. La români, urgența înseamnă cel mai devreme mâine

Alin Buzărin 05.03.2021, 18:58
Editorial Alin Buzărin. La români, urgența înseamnă cel mai devreme mâine

Scenariul roșu ”măsurat” vineri la prânz va fi analizat de autoritățile competente abia sâmbătă. Breaking-news-urile gălbui n-au ratat momentul și vineri la ora 13 și câteva minute, au anunțat că rata de infectare la nivel de Capitală a atins cifra de 3,05 cazuri la mia de locuitori, ceea ce vopsea automat scenariul din acel moment (galben, ca și breakimg-news-urile) în roșu aprins. Cu toată cohorta de îngrădiri pe care o cunoaștem deja, fiindcă, în calitate de bucureșteni, am mai trăit-o.

Cârciumi ferecate la interior (asta ne doare cel mai tare, să recunoaștem), apoi teatre și cinematografe oblonite și ele (nu că ne-ar păsa prea mult de teatre, dar la mall, la un popcorn și-un film cu cafteală mai c-am fi mers), elevii din clasele terminale ale gimnaziilor și liceelor trimiși acasă. Faptul că s-ar zăvorî și sălile de păcănele sau casele de pariuri n-ar prea fi o tragedie, există și variante online pentru acest gen de activități cu profundă încărcătură spirituală.

Țiparii de la Prefectură și CMBSU

Cârciumarii se vaită, consumatorii mârâie și ei, actorii care aveau spectacole vineri seara nu știau dacă să-și mai pregătească sau nu recuzita. Un machiaj (ușor rasist, nu-i așa?) de Othelo nu e gata în câteva minute….Dar speranțe că lucrurile s-ar putea amâna un pic, există. Suflă în pânza acestor nădejdi de păsuire purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, doamna Mariana Stancu-Țipișcă.

Vineri, la ora 14:59 (la aproape două ceasuri după ce DSP București anunțase cifrele de scenariu roșu, de luat în seamă sprinteneala de țipar a instituției) sus-amintita doamnă declară pentru Agerpres că ”este posibil ca sâmbătă să fie convocat Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență pentru aplicarea  prevederilor…” Și apoi ne înșiră recitat ale cui sunt prevederile și ce număr de înregistrare au ele.

Editorial Alin Buzarin. La romani Urgenta inseamna cel mai devreme maine
Scenariu rosu in Bucuresti

Comitetul de urgență lentă?

Față de o asemenea lentoare, perplexitatea e cea mai pașnică dintre reacțiile posibile. Cum să întrunești un Comitet de Urgență abia a doua zi? De ce se mai numește ”de Urgență”? De ce nu ”de Lentoare”? De vineri până sâmbătă ce se întâmplă? În mod normal, se merge la cârciumă, la film și la păcănele, că doar încă n-a venit nicio hârtie oficială care să interzică aceste fecunde preocupări!

Tonul iuțelii de acțiune pentru Instituțiile Statului a fost dat de însuși președintele țării. Anul trecut ne-a anunțat, bățos și grav, în după-amiaza de sâmbătă, 14 martie, că Starea de Urgență pe teritoriul României intră în vigoare de luni, 16 martie, 2020. Ce urgență mai e aceea care nu se aplică imediat? Cu un asemenea exemplu luminos, tot e bine că al nostru CMBSU se întrunește totuși sâmbătă și nu luni sau chiar spre mijlocul săptămânii viitoare!

Și exemplul hulitului Nea Nicu

Chiar dacă un cutremur la care mor peste 1500 de oameni înseamnă ceva mult mai grav decât o molimă cu care conviețuim de un an aproape bătut pe muchie, să nu uităm că în 4 martie 1977, la opt ore după zguduitură, Ceaușescu era la București, venind tocmai de la Lagos, capitala de atunci a Nigeiei! Și direct de la aeroport lua la pas centrul Capitalei, cu șapcă stalinistă pe cap și cu coana Leana îmbrobodită ideologic cu batic, alături. Nu e o trimitere spre nostalgia unor groaznice vremuri apuse, ci doar o comparație. Automat, o punere în antiteză, cu avantaj clar de partea dezavuatului cizmar din Scornicești.

Somn ușor! …și vise plăcute în noaptea de sâmbătă domnilor de la Prefectură și de la atotcuprinzătorul comitet al urgențelor noastre. Să aveți parte de o binemeritată odihnă, să vă treziți lucizi, optimiști, și să luați cele mai inspirate măsuri! Dacă n-aveți chef sâmbătă, când și vremea va fi urâtă, nu-i nimic, lăsați-o pe luni. Ce urgență e aceea care nu mai poate să aștepte?!