E oficial: românii vor avea două noi zile libere de la anul. Legea a fost adoptată

Ana Anitoiu 15.02.2023, 13:27
E oficial: românii vor avea două noi zile libere de la anul. Legea a fost adoptată

Românii vor avea două noi zile libere începând de anul viitor. Legea referitoare la noile zile de sărbătoare legală a fost adoptată, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, după ce a fost inițiată de PSD.

Ce noi zile libere vor avea românii din 2024

Legea ce a fost adoptată, miercuri, prevede că printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se vor număra, începând din 2024, şi datele 6 ianuarie şi 7 ianuarie, adică de Bobotează și de Sfântul Ion.

Proiectul de lege referitor la noile zile libere pentru români a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaților a fost for decizional.

Zile libere 2023
Noi zile libere în 2024

Introducerea a două noi zile libere, criticată

Această măsură a atras critici. Deputatul USR Cristian Seidler a spus că noua lege are doar o justificare „politicianistă” și că nu există studii de impact asupra pieţei muncii referitoare la acest subiect.

„Nu există niciun fel de studiu de impact asupra pieţei muncii atunci când instituim în Codul muncii încă două zile libere care vor fi plătite de angajatorii din România, fără nicio justificare, alta decât una politicianistă. (…)

Acest proiect de lege ar fi putut fi adoptat la fel de bine la sfârşitul anului trecut pentru a putea fi aplicat în acest an, doar că acest an nu este unul electoral. În schimb, anul viitor va fi an electoral, singurul motiv pentru care doriţi să adoptaţi încă două zile libere”, a spus Seidler.

Pe de altă parte, deputatul AUR Alin Coleşa a spus că este de acord cu noua lege, în ciuda faptului că Seidler a avut dreptate când a declarat că legile se adoptă de către partea guvernamentală fără niciun studiu de impact.

Deputatul Alin Coleşa a adus ca argument faptul că numărul de zile libere bazate pe sărbători religioase este mai mic în România față de cel din țările din vestul Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...