Câte zile se stă în preaviz? Care sunt prevederile din Codul Muncii

Emanuela Pană 10.01.2023, 19:02
Câte zile se stă în preaviz? Care sunt prevederile din Codul Muncii

Fie că este vorba despre demisie sau concediere, preazivul este tratat în legislația muncii drept un beneficiu atât pentru angajator, cât și pentru salariat. Respectarea perioadei de preaviz este importantă pentru angajat, întrucât pot exista consecințe neplăcute în urma absentării de la locul de muncă în termenul prevăzut. Află în continuare câte zile se stă în preaviz.

Preaviz 2023: drepturile și obligațiile angajatorilor și salariaților

Preavizul poate fi un cuvânt înfiorător pentru angajații care nu se așeptau să fie concediați, la fel cum poate fi și pentru angajatorii care nu se gândeau că-și vor pierde angajații valoroși. Cu toate acestea, preavizul poate fi înțeles și ca o șansă pentru un nou început, pentru o colaborare chiar mai benefică decât cea care tocmai se sfârșește.

Înainte de orice, preavizul reprezintă un drept reglementat de legislația în vigoare, o perioadă de câteva zile în care angajatul își poate face planul pentru identificarea unui nou loc de muncă. La fel, preavizul reprezintă un timp pentru angajatorul care își caută un nou salariat.

După cum am mai spus, respectarea preavizului este importantă atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Dacă nu tratează preavizul cu o deosebită atenție, cel din urmă se poate confrunta cu invalidarea concedierii de către o instanță de judecată. La rândul său, salariatul se poate trezi cu consecințe neplăcute dacă absentează.

Ce spune legea despre preaviz?

În Codul Muncii, termenul de preaviz apare și la demisie, și la concediere. Astfel, avem un termen de preaviz la concediere, un drept care-i aparține, firește, salariatului dat afară. A doua oară apare la demisie, ca un termen în beneficiul angajatorului care urmează să rămână fără angajat.

Așadar, fie că ți-ai dat demisia sau ai fost concediat, trebuie să știi că nu vei încheia activitatea la vechiul loc de muncă până ce perioada de preaviz nu va fi luat sfârșit. Conform articolului 75 din Codul Muncii, „persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare“.

Citește și: Schimbarea din Codul Muncii care vizează toți angajații din România: se întâmplă din 2023

Câte zile se stă în preaviz?

Ca mod de calcul, la momentul încheierii colaborării dintre angajat și angajator se ține cont de ceea ce este stipulat în contractul de muncă cu privire la perioada de preaviz. Ca regulă generală, acest termen nu poate fi mai mare de 20 de zile.

„Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere“, se arată în  art. 81 din Codul Muncii.

Drept urmare, angajatul care ocupă o funcție de execuție va sta în preaviz maximum 20 de zile din momentul în care și-a dat demisia sau a fost concediat, în vreme ce angajatul care ocupă o funcție de conducere va sta cel mult 45 de zile în preaviz.

Totodată, atât în cazul demisiei, cât și în cazul concedierii, în perioada de preaviz contractul de muncă se derulează în mod normal, adică nu cu jumătăți de măsură, fără plată sau cu absențe din când în când.

De ce este important preavizul la concediere?

Cu câțiva ani în urmă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) spunea că, la concediere, acordarea termenului de preaviz este atât de importantă încât poate să dea peste cap întreaga valabilitate a concedierii.

Cate zile se sta in preaviz
Importanta preavizului la incetarea contractului de munca

Preavizul este o obligație pentru angajator și un drept pentru salariat. Astfel, dacă angajatorul nu oferă preavizul, atunci concedierea se anulează, potrivit ICCJ. În plus, salariatul poate ajunge cu această problemă și în instanță.

Tot atuci, ICCJ a mai explicat și că perioada de preaviz la care are dreptul salariatul nu poate fi compensată cu altceva. De asemenea, durata preavizului (care nu poate fi mai mică decât prevede legea) trebuie menționată expres în decizia de concediere. Altfel, angajatorul va fi nevoit să dovedească în instanță că a acordat perioada în mod efectiv.

Dacă privim din perspectiva salariatului, lipsa acestuia de la locul de muncă în perioada de preaviz reprezintă o problemă serioasă. Ca și consecință a absenței sale de la locul de muncă, salariatul nu numai că nu este pontat în zilele în care lipsește nemotivat, dar poate fi considerat responsabil pentru o abatere disciplinară și sancționat în consecință.

Prin abatere disciplinară se înțelege „fapta în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici“.

În acest mod, dacă absența angajatului de la locul de muncă duce la îngreunarea/blocarea activității angajatorului, el va putea să-i pretindă salariatului despăgubiri pentru acest lucru. Bineînțeles că există și cazuri în care se ajunge la o înțelegere între cele două părți, iar angajatorul renunță la perioada de preaviz (de pildă, atunci când contractul de muncă va înceta mai devreme, iar nu la expirarea termenului de preaviz).

Vezi și: Angajații noștri, mai slabi decât angajații lor: România, codașa Europei, din nou

Când se renunță la preaviz?

Demisia fără preaviz nu este posibilă în orice situație, însă, în cazul în care angajatorul nu își respectă obligațiile față de angajat, acesta din urmă poate părăsi rapid locul de muncă. „Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă“, se arată în Codul Muncii și reprezintă singura excepție de la nerespectarea termenului de preaviz.

Un exemplu în acest sens poate fi nerespectarea dreptului la concediu de odihnă sau încălcarea drepturilor salariale. „În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător“,  mai găsim scris în Codul Muncii cu privire la preaviz.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...