E jale în clasele primare din România. Statistica ce ne duce în coada Europei. Ce sunt obligați să facă învățătorii

Andrei Cezar 09.09.2020, 15:33
E jale în clasele primare din România. Statistica ce ne duce în coada Europei. Ce sunt obligați să facă învățătorii

E jale în clasele primare din România. Potrivit unor date Eurostat, suntem țara cu numărul cel mai mare de elevi care îi revin unui singur învățător. Conform statisticilor, în țara noastră, în medie un număr de 19,5 elevi revin unui singur cadru didactic.

E jale în clasele primare din România. Statisticile care ne plaseză la coada Europei

Învățămânntul primar din România duce lipsă atât de resurse materiale, cât mai ales de resurse umane. Acest lucru îl demonstrează și cele mai noi statistici ale Eurostat. În 2018, în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, în învățământul primar se aflau 24,5 milioane de elevi și 1,8 milioane de cadre didactice. Așa se face că țara noastră are cel mai mare număr mediu de elevi la un învățător, respectiv 19,5.

Potrivit clasamentului, la nivelul anului 2018, România se afla pe primul loc cu cel mai mare număr de elevi care îi revin unui învățător (19,5), urmată de Cehia și Franța (ambele cu 19,2). La polul opus se află Luxemburg (9), Grecia (9,2) și Polonia (9,6).

În general, elevii intră în programele pentru învăţământul primar (clasificate ca ISCED treapta 1) când au între cinci şi şapte ani. Aceste programe sunt menite să ofere elevilor deprinderi de bază de scris, citit şi matematică, alături de cunoştinţe elementare în alte discipline, cum ar fi istoria, geografia, ştiinţele naturii şi ştiinţele sociale, artă şi muzică, potrivit economica.net.

În Uniunea Europeană, de la un an la altul a scăzut numărul mediu de elevi din învățământul primar la un învățător. Astfel, dacă în 2017 erau 14,3 copii la un învățător, în 2018 s-a ajuns la 13,6.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
E jale în clasele primare din România. Statistica ce ne duce în coada Europei. Ce sunt obligați să facă învățătorii
E jale în clasele primare din România. Statistica ce ne duce în coada Europei. Ce sunt obligați să facă învățătorii

Școala pe timp de pandemie, în România

Noul an școlar va începe pe 14 septembrie, cu măsuri de prevenire a infectării și răspândirii noului coronavirus. Ministrul Educației a vorbit marți seara la un post de televiziune despre cum va arăta școala în vremea pandemiei.

În primul rând, demnitarul a precizat că orele vor dura 50 de minute, iar pentru a se asigura că va fi respectată programa școlară, profesorii trebuie să-și adapteze sistemul de predare la noile condiții.

“Deci durata unei ore de curs este de 50 de minute. Cum anume putem face lucrul acesta? Trebuie ca fiecare profesor să se adapteze, depinde de fiecare disciplină, de disciplina pe care o predă şi tocmai de aceea Ministerul Educaţiei a elaborat acele repere metodologice. Au fost profesori care au lucrat la acele repere metodologice. Au experimentat, fiindcă au scris acele repere metodologice profesori care au predat în sistem online în această perioadă. Am ţinut să fie oameni care au experimentat acest lucru şi care ştiu cum anume să poată să se realizeze (…) Vorbim despre o perioadă în care am predat numai online. Din postura de cadru didactic, mă gândesc cum anume să îmi structurez şi ceea ce am de predat şi ceea ce am de verificat în aşa fel încât în cele 50 de minute să mă încadrez şi să parcurg întreaga programă. Va fi o perioadă în care va trebui să ne adaptăm situaţiei respective (…) Şi eu mă gândesc cum anume aş putea să îmi ţine lecţia, începând cu data de 14 septembrie, la elevii mei”, a afirmat ministrul Educaţiei la Digi24, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe