Editorial Dan Mlădinoiu

E deja prea mult!

Dan Mlădinoiu 13.04.2021, 11:52
E deja prea mult!

Ce efect are astăzi vorba de duh emisă cândva de către ilustrul P.P Carp: “Voi îmi dați temperatura, eu vă dau medicamentul”? Aproape nul. Se și vede. Nu mai este mult și sistemul medical românesc va purta ecusonul unei note de subsol. Deoarece unii oameni politici cocoțați în fotoliile ministeriale sunt atât de săraci. Tot ce au sunt banii. Aceia cu care cotizăm cetățenește, așa cum scrie la carte, pentru salariile lor “obidite”.

Ori sare mercurul din termometru, ori rămâne la zero

Ăști dregători se vor fi gândind că omul are nevoie de dificultăți, de sarcini grele ce duc la imunizare. Probabil, își imaginează că ne aflăm cantonați în tristul binom – tu nu înțelegi, iar eu nu-ți pot explica. O logică plecată prin lucernă. Pentru foarte mulți dintre ei, politica e o baltă în care nu știu să înoate. La români, ori sare mercurul din termometre din pricină de maladie sau incendii, ori rămâne la gradația zero, ca în cazul celor peste 25.000 de foști pacienți răpuși de actuala molimă. Ei bine, nu! Oamenii au înțeles că internarea în așezămintele reparatoare este un gen de a -și juca viața la ruleta rusească. Și au dreptate.

În jumătate de an am avut incendiu la Piatra Neamț, soldat cu morți. În ianuarie curent, scenariu similar. Recent, bolnavi evacuați în pripă de alertă maximă din spitalul Foișor. Ieri, un camion ATI de la Victor Babeș rămăsese doar cu oxigenul din trupul șoferului. Presiunea din instalația gazului vital a crescut până la limita roșie, blocând alimentarea a opt oameni aflați în stare gravă. Trei au plecat pe lumea cealaltă.

Depanatorul s-a temut de COVID

Depanatorul firmei de ventilatoare, deși a avut la dispoziție întregul echipament de protecție, nu a vrut să intre în TIR-ul lovit de maladie tehnică. Ca să nu ia o gură de Covid. Marșarier și dus a fost. Halal! De ce se întâmplă toate aceste nenorociri? Pentru că de zeci de ani miniștrii mai de prin toate domeniile par a fi numiți cu dispensă în fruntea departamentelor de care răspund. O cutumă preluată din mers. Ei cunosc, ca și subalternii lor, că nimic rău nu li se poate întâmpla. În cel mai nefericit caz, o demisie în suișul altei demnități de stat.

Pentru simplul motiv că deținem o „avuție” de instituții becisnice, fără busolă, orbecăind în obtuzitate, autosuficiență și cu ochelari de cal în rol de GPS profesional. În situația de față este limpede ca o lacrimă de zăpadă proaspăt căzută că dl. Vlad Voiculescu trebuie să-și semneze actul de trecere în rezervă.

Mănuși de catifea & mănuși de box

Gata cu imaginea de vitrină doldora de prețiozități, câștig politic , împăunare cu merite fake! Coaliția puterii trebuie să înțeleagă că purtarea mănușilor de catifea în detrimentul celor de box nu este altceva decât un rău asumat, ce poate duce în timp la costuri grele și poate insurmontabile.

Desigur, opoziția exultă cinic, frecându-și palmele cu o satisfacție neomenească, atunci când văd eșecurile în serie ale adversarilor politici, dar să nu omită, dincolo de capitalizarea unor simpatii pentru care nu au niciun merit, că și ea a dărâmat multe garduri cu oiștea, vreme de zeci de ani (cazul PSD).

Curtea marțială ar trebui să intervină

Dacă ar fi dat la cheie măcar unul din cele opt spitale regionale promise poporului ca o acadea făgăduită de un părinte unui copil cu dizabilități, limitele dezastrului din sistemul sanitar ar fi fost mult reduse. Despre celălalt partid compus din persoane pornite pe ilegalități stupide în zădărnicirea pandemiei, nu mai amintesc fiindcă nu merită. Se vrea vizibil, precum un cor de coioți urlând la lună.

Să nu fie uitat faptul că ne aflăm, ca întreaga omenire, sub stare de asediu. Ca atare, Curtea Marțială trebuie să-și spună cuvântul și să pedepsească. Indiferent de vinovat.

Urmăriți Impact.ro și pe