E cod galben de ninsori şi viscol. Zonele din România unde va fi zăpadă de Crăciun

Andra Daoud 23.12.2021, 14:19
E cod galben de ninsori şi viscol. Zonele din România unde va fi zăpadă de Crăciun

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsori și viscol. Aceasta este valabilă în Ajunul Crăciunului, iar zonele vizate sunt crestele montane înalte și nord-vestul țării. La ce fenomene meteo să ne așteptăm în următoarele zile și cum va fi vremea de Crăciun în restul țării.

Cod galben de ninsori și viscol, de Crăciun

ANM a emis o avertizare cod galben care intră în vigoare pe 24 decembrie la ora 2:00 și este valabilă până la ora 14:00 în aceeași zi. La munte și în nord-vest vor cădea ninsori însemnate cantitativ, iar pe crestele înalte își va face simțită prezența viscolul. Vântul va depăși la rafală 80-100 km/h, viscolind ninsoarea și spulberînd zăpada deja depusă.

Județele vizate de avertizarea meteorologică sunt: Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Neamț, Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș Severin, Alba, Bihor, Cluj, Sălaj.

Ninsorile vor fi însemnate cantitativ mai ales în Munții Apuseni, în vestul Carpaților Meridionali și în Carpații Orientali. În județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița va ninge consistent și se va depunde un strat nou de zăpadă.

Cum va fi vremea în restul țării

În intervalul 23-26 decembrie, precipitațiile vor fi în general moderate cantitativ, cu intensificări ale vântului și local polei. În centru, nord și vest vor cădea precipitații care vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp, în special în zona deluroasă și montană.

În Banat și Crișana vor fi precipitații mixte în Ajun, iar în Transilvania și nordul Moldovei va ninge și se va depune un nou strat de zăpadă. În ziua de Crăciun, vremea se încălzește ușor, iar precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, mai ales la altitudini la mici de 1.700 m.

Local se va forma poleiul, mai ales dimineața și seara, așa că șoferii care pleacă la drum sunt sfătuiți să aibă mașinile echipate corespunzător și să conducă prudent, adaptând viteza la condițiile meteorologice.

Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, iar la altitudini mari rafalele pot depăși 80-90 km/h, spulberând zăpada depusă.

E cod galben de ninsori şi viscol. Zonele din România unde va fi zăpadă de Crăciun
E cod galben de ninsori şi viscol. Zonele din România unde va fi zăpadă de Crăciun

Ce se întâmplă cu vremea de Revelion

În a doua parte a intervaului, temperaturile vor scădea semnificativ, iar noaptea se vor situa sub pragul înghețului. În Banat și Crișana se vor semnala precipitații pe arii extinse, moderate cantitativ și cu caracter local, în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie. Temperaturile vor fi în scădere, iar minima care se va atinge în timpul nopții va fi cuprinsă între -8 și -4 grade în intervalul menționat.

Temperaturile scad și în Transilvania, iar după 28 decembrie, media va scădea de la 6 la 0 grade Celsius, tendința urmând a se menține și în primele zile ale noului an. În timpul nopții, temperaturile scad sub pragul înghețului, până la -8 grade în intervalul care cuprinde și noaptea de Revelion. Precipitațiile vor fi slabe cantitativ în centrul țării și vor avea caracter local.

Dacă de Crăciun vremea se răcește până la -17 grade la munte, în a doua parte a intervalului, adică spre sfârșitul anului, temperaturile mai cresc cu câteva grade. După data de 27 decembrie, temperaturile din timpul zilei se vor situa în jurul valorii de -5 grade, iar în timpul nopții în jurul a -10 grade. Este posibil ca precipitațiile să fie mai însemnate cantitativ după data de 27 decembrie.

În Moldova, după 28 decembrie, temperaturile vor fi în scădere, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Media va fi situată între -1 și 0 grade, iar minima care se va înregistra va fi de -6 grade spre sfârșitul intervalului.

În sud-estul țării vremea va fi cea mai caldă în această perioadă, cu valori medii de -2 grade Celsius pe timpul nopții și plus 2 grade Celsius ziua. Temporar vor fi precipitații în Dobrogea, dar cu probabilitate mai mare în ultimele zile ale anului.

Urmăriți Impact.ro și pe