EXCLUSIV

Dumitru Prunariu, primele declarații după ce fiul său, Cătălin Prunariu, a devenit director general TAROM. „A luat-o de jos, este un specialist”

Andrei Cezar 09.06.2021, 12:21

Dumitru Prunariu face primele declarații după ce fiul său, Cătălin Prunariu, a devenit director general al companiei TAROM. Fostul cosmonaut spune că are mare încredere în abilitățile manageriale ale fiului său și speră să rămână în funcție cât mai mult timp: ”Să sperăm că va fi lăsat să-și facă treaba”.

Ce spune Dumitru Prunariu despre numirea fiului său ca director general TAROM

Cătălin Prunariu are 46 de ani și lucrează în cadrul TAROM, inclusiv ca pilot, de  12 ani. Ultima funcție deținută a fost de director operațiuni de zbor. El a preluat conducerea comapniei aeriene de stat, înlocuindu-l astfel pe Mihăiță Ursu, care a fost numit în iunie 2020.

”Schimbarea conducerii companiei vine în contextul în care, începând cu anul 2020, industria aeronautică a intrat în cea mai acută criză din istoria sa, îndeosebi pe segmentul transportului de pasageri, care a afectat şi Tarom. Cu toate acestea, compania aeriană naţională a reuşit să supravieţuiască primului an de criză, în special datorită ajustării operaţiunilor şi exploatării unor noi oportunităţi pe segmentul zborurilor neregulate”, tramiste TAROM, ptrintr-un comunicat.

Proaspăt numit în funcție, Cătălin Prunariu are ca obiectiv implementarea unui model de operare eficient care constă în ”adaptarea rolului companiei pe piața de transport aerian, atât la nivel național, cât și european, în scopul asigurării profitabilității și a stabilității pe termen lung”.

„Finalizarea restructurării organizaționale și de personal, reînnoirea flotei de aeronave și uniformizarea acesteia, reforma financiară, eficientizarea activității comerciale și de marketing precum și digitalizarea extensivă sunt obiectivele majore pe care se va sprijini relansarea companiei, dar și transformarea acesteia în principalul jucător de pe piața transportului aerian din România”, transmite Cătălin Prunariu.

Catalin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu, noul director general al TAROM
Catalin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu, noul director general al TAROM

Dumitru Prunariu: ”După mult timp există un specialist la conducerea TAROM”

Dumitru Prunariu este de părere că numirea fiului său în conducerea companiei aeriene este ”o consecință a activității lui de până acum și a competențelor sale”.

”El este un profesionist foarte bun. Lucrează în aviația civilă de decenii deja. Lucrează în Tarom demult. A luat-o de jos. A ajuns în funcția în care este și are niște idei și chiar soluții de rezolvare a multor probleme de acolo. Important este să și fie acceptate de factorul politic.”, a declarat pentru Impact.ro primul cosmonaut român care a ajuns în sapțiu.

Pasiunea pentru zbor a lui Cătălin Prunariu a fost moștenită, evident, de la tatăl său care l-a purtat cu el încă de mic copil atât în mediul aviatic, cât și în cel cosmic. Însă a avut înclinații și spre partea financiară. A absolvit Facultatea de Finanțe, unde a studiat management financiar. A urmat un masterat în domeniul managementului aeronautic, la Facultatea de Inginerie Aerospațială. Studiile și experiența dobândită de-a lungul anilor îi conferă tatălui său garanția că va pune lucrurile în ordine la TAROM.

”Iată că după mult timp există un specialist la conducerea TAROM. Până acum au fost o grămadă de politicieni puși, care au încercat câte ceva superficial, fără să cunoască în profunzime întreaga problematică a aviației, ancorată într-o legislație internațională foarte bine definită, cu norme și proceduri foarte clare care trebuiesc respectate.”, a mai declarat Dumitru Prunariu.

Pentru fostul cosmonaut român, vestea numirii fiului său în funcția de director general al TAROM este una cu totul specială, pentru că a venit în contextul în care pe 14 mai s-au împlinit 40 de ani de la misiunea Soyuz 40. Dumitru Prunariu devenea atunci primul cosmonaut român ajuns în spațiu.

”Nu îi dau sfaturi. Va face ce va considera el necesar. Este matur, are 46 de ani, are experiență deosebită în management, a mai fost într-o serie de funcții. A fost în consilii de administrații în aviația civilă. El știe ce are de făcut.

Încredere am avut întotdeauna în el și am și acum. Numai că nu este singur. Lucrează într-un anumit context și este important ca acest context să-i fie favorabil.

Să sperăm că va fi lăsat să-și facă treaba profesional o perioadă cât mai lungă.”, a mai precizat pentru Impact.ro Dumitru Prunariu.

Urmăriți Impact.ro și pe