Duma de Stat a Rusiei confirmă că Vladimir Jirinovski, apropiat al lui Putin, a murit

Cătălina Burghelea 06.04.2022, 13:47
Duma de Stat a Rusiei confirmă că Vladimir Jirinovski, apropiat al lui Putin, a murit

La sfârșitul lunii martie, Agenția de presă rusă Ria Novosti scria că Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, a murit într-o clinică din Moscova. Anunțul a fost făcut de senatorul Alexander Proniușkin, dar a fost negat de președintele Dumei de Stat, Viaceeslav Volodin. La scurt timp, postarea senatorului a fost ștearsă, iar Proniușkin și-a prezentat scuze.

Anunț oficial: Vladimir Jirinovski a murit

Politicianul a negat atunci afirmația potrivit căreia Vladimir Jirinovski, aliat al lui Putin, a încetat din viață, explicând că acesta se află în stare gravă la o clinică din Moscova. Viaceeslav Volodin i-a transmis chiar și un mesaj de însănătoșire grabnică.

Duma de Stat a Rusiei a confirmat decesul politicianului

Acum, Interfax și TASS anunță că liderul formaţiunii naţionaliste Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), Vladimir Jirinovski, a decedat. Vestea a fost dată de același Viaceeslav Volodin în timpul ședinței plenare a Camerei.

Președintele Dumei de Stat a subliniat că personalitatea lui Jirinovski „este atât de mare încât este dificil să ne imaginăm istoria dezvoltării sistemului politic al Rusiei moderne fără el”. Deputații ruși au onorat memoria politicianului cu un minut de reculegere și au anunțat o pauză în ședință, se arată pe site-ul Dumei de Stat a Rusiei.

„Vladimir Volfovici Jirinovski a murit după o boală gravă și lungă”, a declarat Volodin. „Un politician strălucitor, talentat. Un om care a înțeles profund cum funcționează lumea și a prevăzut multe. Liderul fracțiunii LDPR din Duma de Stat. El a fost întotdeauna în toiul lucrurilor. Personalitatea lui este atât de mare încât este dificil să ne imaginăm istoria dezvoltării sistemului politic al Rusiei moderne fără el”, a scris președintele Camerei pe Telegram, notează RiaNovosti.

„Cea mai bună evaluare a activității sale este sprijinul constant al alegătorilor. Pentru noi toți, aceasta este o pierdere ireparabilă. Fie ca amintirea strălucitoare a lui să fie mereu în inimile noastre”, a mai spus Viaceeslav Volodin.

Prietenul lui Putin s-a infectat cu noul coronavirus

Aliatul lui Vladimir Putin a făcut o formă severă de coronavirus, deși fusese vaccinat de opt ori. Un reputat epidemiolog rus a avertizat că exemplul lui Jirinovski nu este demn de urmat, deoarece un număr prea mare de „boostere” poate afecta grav organismul uman.

Jirinovski a devenit cunoscut în urmă cu un an, când a amenințat Republica Moldova cu „o baie de sânge”, dacă autoritățile moldovene vor solicita retragerea trupelor rusești „de menținere a păcii” din Transnistria. După invadarea Ucrainei, prietenul liderului de la Kremlin a spus că țara vecină ar trebui să fie din nou a Rusiei.

Cine era Vladimir Jirinovski

Vladimir Jirinovski s-a născut la 25 aprilie 1946, în orașul Alma-Ata (Kazahstan). Acesta a terminat Institutul de Limbi Orientale (mai târziu – Institutul Țărilor din Asia și Africa) de la Universitatea de Stat din Moscova, cu o diplomă în Turcia și limba turcă (1970), precum și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moscova, cu o diplomă în drept (1977). Jirinovski a fost profesor de drept internațional și doctor în științe filozofice.

În perioada 1989-1992, politicianul a fost președintele Partidului Liberal Democrat al URSS, iar din aprilie 1992, șeful Partidului Liberal Democrat din Rusia. În decembrie 2000, prin Decretul președintelui rus Vladimir Putin, lui Jirinovski i s-a conferit titlul onorific „Avocat onorat al Federației Ruse” pentru activitatea sa legislativă activă și serviciile de întărire a statului rus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...