Drepturile de autor: cine plătește CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract

Daria Petrescu 01.08.2020, 10:53
Drepturile de autor: cine plătește CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract

În urmă cu doi ani s-au făcut cele mai recente modificări fiscale CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract. Ei bine, avocet.net explică pas cu pas cum trebuie să procedezi. Astfel că, vorbim despre veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract. Acesta se face prin reținerea la sursă a contribuțiilor la pensii (CAS) și la sănătate (CASS). Iată ce se întâmplă în cazul drepturilor de autor.

Cine plătește CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract

Pentru a fi obligați la plata acestor contribuții, cei care obțin astfel de venituri trebuie să depășească un plafon stabilit la veniturile anuale estimate. Monitorul Oficial a publicat un act normativ ce arată anumite aspecte pentru plătitorii și beneficiarii acestor venituri.

În urma unor modificări a Codului fiscal s-a ajuns la un sistem aplicabil în cazul celor care obțin venituri din drepturile de autor. Aici vorbim despre veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acestea sunt plătite în baza unui contract se face iarăși reținerea la sursă a CAS și CASS. Aici se include și,  brevetele de invenție, desenele și modelele și indicațiile geografice.

 S-au făcut cele mai recente modificări fiscale CAS și CASS
S-au făcut cele mai recente modificări fiscale CAS și CASS

Codul fiscal spune că , în privința CAS-ului, acestea se datorează de către persoanele fizice care realizează venituri din una sau mai multe surse. Vorbim despre venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute

Astfel că, cine se află sub plafon poate plăti CAS dacă vrea acest lucru. Aceștia se pot folosi de formularul fiscal unic, pentru cel care plătește.

Pensionarii sunt cei scutiți de CAS. Vorbim de cei cei care sunt asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale. Ei nu sunt obligați să se asigure și în sistemul de pensii public.

Atunci când vine vorba de CASS, aceasta se datorează de persoanele fizice care realizează venituri din una sau mai multe surse, după cum precizează codul fiscal. De asemenea, pensionarii sunt scutiți de plătirea CASS

De asemenea, cei care obțin venituri din salarii, pentru care oricum datorează CASS, nu sunt obligați la plătirea acestotor taxe. În cazul în care cineva vrea o asigurare, o poate face prin formularul unic.

Va trebui desemnat plătitorul de venituri care să rețină, declare și vireze CAS și CASS

Potrivit unei hotărâri a Guvernului, normele de aplicare a Codului fiscal au fost de curând modificate. Acestea corespund cu noile prevederi legislative. Un alt lucru important este legat de CAS și CASS la veniturile din proprietate intelectuală. Se specific faptul că, dacă se obțin venituri egale cu 12 salarii minime brute, titularii drepturilor îl împuternicește pe acesta să declare și să plătească CAS și CASS.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe