Două orașe din România vor avea din nou troleibuze, după ani de absență. Le cumpără cu fonduri europene

Iancu Andreea 06.05.2021, 10:46
Două orașe din România vor avea din nou troleibuze, după ani de absență. Le cumpără cu fonduri europene

Posibilitatea accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea mai multor sectoare deficitare din România a dus la o surpriză pentru transportul în comun. Două orașe din țară vor beneficia din nou de troleibuze, după ce ani de zile acestea au lipsit din peisajul urban. Decizia este una luată în conformitate cu noile condiții din orașele țării, unde nivelul de poluare și aglomerația fac probleme populației.

Două orașe din România vor avea din nou troleibuze. Mijloacele de transport în comun revin, după ani de absență

Orașele din România sunt tot mai aglomerate din pricina cetățenilor care aleg să folosească mașina personală pentru deplasare, fapt care duce și la creșterea nivelului de poluare. Pentru că ne dorim cu toții un peisaj urban cât mai aproape de ecologie, autoritățile din două orașe au decis să reintroducă un mijloc de transport mai puțin apreciat și folosit, beneficiând astfel de prezența unor troleibuze moderne pe străzi. Acestea urmează să fie achiziționate prin intermediul fondurilor nerambursabile din Planul Național pentru Redresare și Reziliență și se vor regăsi în curând în orașele Iași și Vaslui.

Primăria Iași a anunțat că, după 36 de ani de la apariția primului troleibuz prin oraș, acum urmează să cumpere 50 de astfel de mijloace de transport într-o variantă modernă, care să ducă inclusiv la refacerea rețelei de contact. De asemenea, și Depoul Dacia, care va adăposti nu doar troleibuze ci și tramvaie, va fi modernizat. Proiectul primăriei din Iași este estimat la peste 40 de milioane de euro, iar termenul pentru finalizarea implementării este 2025.

Două orașe din România vor avea, din nou, troleibuze
Iașiul va beneficia de troleibuze noi și moderne pe străzile orașului

Troleibuze noi și moderne sunt așteptate pe străzile din Iași

Rețeaua de troleibuze din Iași lua naștere în 1985, însă ajungea să fie eliminată dintre mijloacele de transport în comun ale orașului în 2006. Decizia era luată atunci în contextul în care se dorea renunțarea la rețelele electrice de transport și înlocuirea lor cu autobuze diesel, considerate moderne și mai fiabile. Poluarea excesivă și traficul infernal au făcut însă ca autoritățile din mai multe orașe ale țării, printre care și Iași, să reconsidere utilizarea transportului ecologic, ce se dorește a fi extins la nivel național.

Troleibuzul primește a doua șansă în Moldova. La 36 de ani de la apariția troleibuzului în Iași, acesta se pregătește să revină pe străzile orașului, dar și în reședința județului vecin, Vaslui, scrie Asociația Metrou Ușor.

Orașul Vaslui va beneficia de troleibuze de origine poloneză

Rețeaua de troleibuze din Vaslui a fost inaugurată în 1994, însă și ea a trecut printr-o desființare, în 2009. Schimbările nu s-au oprit aici, acest mijloc de transport în comun fiind reintrodus în 2016. Primăria orașului își dorește acum revitalizarea transportului și implementarea variantei sale ecologice în municipiu. Astfel, autoritățile au lansat un proiect, pe care speră să îl finanțeze prin fondurile europene nerambursabile din cadrul PNRR, prin care să reconstruiască rețeaua electrică și să dezvolte un depou după standarde europene.

Locuitorii din Vaslui vor beneficia astfel de cele 10 troleibuze aflate în plan de achiziție, cu o lungime de 12 metri fiecare. Valoarea estimată a proiectului este de 18,15 milioane de lei. Deocamdată, procedura este în desfășurare, în cadrul licitației organizate existând doar o ofertă din partea polonezilor de la Solaris Bus & Coach. Aceștia au reușit să câștige contracte în mai multe orașe din țară, unde au livrat troleibuzele Trollino.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...