Antena 3 primește o lovitură în plin. E vorba despre Mihai Gâdea, decizia e finală

Iancu Andreea 09.03.2022, 11:14
Antena 3 primește o lovitură în plin. E vorba despre Mihai Gâdea, decizia e finală

Mihai Gâdea, prezentatorul de la Antena 3, a reușit să intre într-un nou scandal, postul de televiziune la care activează fiind vizat de o decizie a CNA. În cadrul unei ședințe a Consiliului Național al Audiovizualului a avut loc o discuție importantă cu privire la situația Antena 3 într-un conflict iscat recent cu postul de la televiziunea publică, TVR.

Antena 3, lovitură importantă din partea CNA. Ce s-a întâmplat cu Mihai Gâdea, prezentatorul postului

Un scandal fără precedent a izbucnit între reprezentanții postului Antena 3 și cei ai TVR, care a fost analizat de către CNA în cadrul unei ședințe care a avut loc ieri, 8 martie. Discuții aprinse au fost încheiate cu o decizie importantă pentru televiziunea la care activează Mihai Gâdea. Celebrul prezentator și echipa sa au intrat într-un conflict cu televiziunea publică după ce au preluat, fără acordul TVR, zeci de minute din două documentare.

Două investigații realizate de TVR în cadrul programului „Dosar România”, filmate de televiziunea publică în spitalele din România, la Sibiu și Arad, având ca subiect modul în care au fost tratați pacienții Covid, au devenit subiect de discuții intense cu Antena 3. Iar acest lucru se întâmplă după ce mai multe fragmente au fost preluate de postul lui Mihai Gâdea și prezentate în emisiunea moderatorului, fără ca Răzvan Butaru, realizatorul materialelor, să fie contactat pentru a-și da acordul, potrivit paginademedia.ro.

„Nu ne-a căutat nimeni pentru a prelua aproape 30 de minute de emisiune. (…) Nu cred că e normal ca o televiziune, oricare ar fi ea, să preia emisiunile altei televiziuni şi să se împăuneze cu ele“, a declarat Răzvan Butaru, realizatorul investigaţiilor, în şedinţa publică a CNA din 8 martie.

Lovitura primită de Antena 3, postul condus de Mihai Gâdea
Mihai Gâdea, directorul Antena 3

Postul, al cărui director executiv este Mihai Gâdea, trebuie să plătească o amendă

În plus, fragmentele preluate nu au fost marcate ca fiind doar calupuri dintr-un material mai amplu, ci au fost remontate de Antena 3, susțin oficialii TVR. De asemenea, reprezentanții postului public au acuzat că imaginile preluate au fost urcate și pe platforma Antena Play, unde au fost monetizate și apoi scoase. Mai bine de 30 de minute de filmare au fost incluse în prezentarea Antenei 3.

Totodată, în timpul emisiunii Sinteza zilei, găzduită de Mihai Gâdea, Antena 3 a acuzat televiziunea publică de cenzură pentru că investigaţiile au fost difuzate la 10 luni distanță de la primele filmări. Preluarea materialelor TVR de către Antena 3 a adus o sancțiune aspră postului lui Gâdea, care trebuie să plătească 10.000 de lei pentru acuzațiile aduse postului, fără dovezi și fără a cere acordul persoanelor implicate.

După difuzarea materialelor TVR, postul Antena 3 ar fi făcut o ofertă către televiziunea publică pentru a plăti drepturile de autor, însă reprezentanții celor două posturi nu au reușit să stabilească o întâlnire pentru discuții.

Răspunsul Antena 3 în plin scandal cu TVR

Antena 3 și-a recunoscut gestul greșit de a nu contacta realizatorul investigațiilor, Răzvan Butaru, pentru a-i cere acordul de preluare a fragmentelor. Cu toate acestea, reprezentanții postului condus de Mihai Gâdea au încercat să se scuze prin faptul că, de a doua zi, au făcut demersuri pentru a stabili o întâlnire cu reprezentanții TVR. De asemenea, plata drepturilor de autor a fost în discuție.

„Antena 3 a făcut toate eforturile, şi colegiale, şi formale, şi informale pentru a regla o greşeală, greşeala fiind faptul că domnul Butaru nu a fost contactat direct şi nu i s-a cerut acordul. (…) Nu este vorba despre o remontare, ci despre lipsa unui singur fragment care mai era în documentar: 13 minute (Arad) şi 6 minute (Sibiu). Pe ecran a fost menţionată sursa, Mihai Gâdea a făcut referire la demersul televiziunii publice şi a echipei de la Dosar România şi a lui Răzvan Butaru.

Antena 3 a demarat anchete la spitalul din Arad înainte de TVR, doar că atunci situaţia era foarte tulbure şi nimeni nu îşi asuma dezvăluirea identităţii. (…) Au fost invitaţi, de mai multe ori, reprezentanţii TVR pentru a viziona materialele, pentru a discuta şi pentru a găsi o formulă pentru a rezolva această situaţie. (…) Haideţi să nu dăm la o parte sensul demersului. E vorba despre interesul public, nişte atrocităţi care s-au petrecut în perioada pandemiei în spitalele din România.“, a explicat Norina Ionescu, reprezentantul Antenei 3 în şedinţa CNA din 8 martie, conform sursei citate.

La finalul ședinței, șase membri CNA au votat pentru amendarea postului Antena 3 cu 10.000 de lei, menționând că televiziunea a făcut mai multe acuzații fără dovezi și fără a contacta persoanele în cauză pentru un punct de vedere.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...