Dosarul asasinatului de la Arad, fără niciun acuzat, la un an de la explozia mașinii lui Ioan Crișan. Ce au descoperit procurorii după sute de audieri, expertize și analiza explozibilului  

Ioana Matei 24.05.2022, 15:47
Dosarul asasinatului de la Arad, fără niciun acuzat, la un an de la explozia mașinii lui Ioan Crișan. Ce au descoperit procurorii după sute de audieri, expertize și analiza explozibilului  

Omul de afaceri Ioan Crișan a fost asasinat pe 29 mai 2021, după ce mașina lui a explodat în mers, în parcarea unui supermarket din Arad. După un an de anchetă, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) nu au reușit să dea de urma făptașilor, deși au audiat sute de persoane, au făcut expertize balistice și genetice, au analizat toate imaginile surprinse de camerele de supraveghere în ziua asasinatului, i-au verificat partenerii de afaceri și au căutat posibile surse de conflict în anturajul omului de afaceri. 

Procurorii și polițiștii au dat într-un an puține informații legate de ancheta în cazul asasinatului de la Arad. Abia acum, la aproape un an de la uciderea omului de afaceri Ioan Crișan, au venit primele informații din anchetă, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Ioan Crișan dădea bani cu camătă, dar nu era implicat în activități de crimă organizată 

Anchetatorii au stabilit trasele pe care a mers Ioan Crișan în 29 mai 2021, înainte de a fi asasinat și în zilele anterioare, în baza imaginilor obținute de pe camerele de supraveghere din municipiul Arad. 

Pornind de la suspiciuni că ar fi avut probleme în afacerile pe care le derula, procurorii au analizate toate relațiile comerciale ale firmelor lui Ioan Crișan. Ioan Crișan administra două firme, Primatex SRL și Crimatex SRL, care se ocupau de transport de mărfuri, iar omul de afaceri deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, pe care o avea în curtea unei foste fabrici, la câţiva kilometri de Arad. 

”Situaţia economică şi financiară  a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei”, potrivit constatărilor procurorilor. 

Procurorii au vrut să afle și dacă Ioan Crișan a avut un comportament care ar fi trădat că are anumite temeri. Profilul psihocomportamental a fost făcută de Serviciul de Analiză Comportamentală condus de profilerul Poliției Române, Dorin Dumitran, care s-a ocupat și de cazul crimelor de la Caracal. 

Anchetatorii au verificat și dacă se confirmă informațiile vehiculate încă din primele zile de la asasinat privind o posibilă implicare a lui Ioan Crișan în activități de criminalitate organizată. Tot ce au găsit anchetatorii a fost că Ioan Crișan dădea bani cu camătă. 

”Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane”, susține Parchetul instanței supreme. 

De asemenea, s-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul lui Ioan Crișan. 

Anchetatorii au stabilit unde a fost pus explozibilul pe mașina lui Ioan Crișan  

În aproape un an de anchetă, procurorii au audiat peste 400 de persoane şi au făcut percheziții domiciliare și informatice pe 35 de dispozitive. 

La dosar sunt acum și rezultatelor celor 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice cerute în anchetă. 

”S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei”, susțin procurorii. 

Proprietarul masinii a murit in explozie
Mașina omului de afaceri Ioan Crișan a explodat și a ars în totalitate în parcarea unui supermarket din Arad

Anchetatorii nu au dat de urma autorilor asasinatului de la Arad 

Pe 29 mai se împlinește un an de la asasinarea lui Ioan Crișan, dar cu toate probele adunate de până acum, ancheta a rămas fără autori cunoscuți.  

”Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, arată Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Procurorii au fost sprijiniți în anchetă de ofițeri și agenți de poliție, principala structură care face acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.  

”Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri. Menționăm că efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate”, precizează PICCJ. 

Anchetatorii au cerut date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind derulate proceduri de cooperare judiciară şi poliţienească cu autoritățile mai multor țări. Totodată, anchetatorii au cerut și au primit asistența Europol. 

Mașina omului de afaceri Ioan Crișan a explodat în parcarea unui supermarket 

Ioan Crișan, fostul socru al deputatului liberal Sergiu Bîlcea, era, la primele ore ale zilei de 29 mai 2021 în parcarea unui supermarket din centrul municipiului Arad. După ce a băut o cafea, cu câțiva cunoscuți, în parcarea supermarketului, Crișan a mers spre mașina sa Mercedes.

La scurt timp după ce a plecat de pe locul de marcare, mașina lui Ioan Crișan a explodat, apoi a luat foc și a ars în totalitate.  

S-a aflat cauza mortii lui Ioan Crisan. Ce spun rezultatele necropsiei
Mașina omului de afaceri Ioan Crișan a explodat și a ars în totalitate în parcarea unui supermarket din Arad

Omul de afaceri a fost propulsat din mașină de suflul exploziei și a suferit arsuri și fracturi de stern și coaste, potrivit medicilor legiști. 

În primele zile ale anchetei s-a vorbit de un posibil asasinat la comandă, pentru că Ioan Crișan ar fi avut informații despre transporturi de țigări de contrabandă, pe care le-ar fi divulgat anchetatorilor. Informațiile privind o posibilă implicare a lui Ioan Crișan în afaceri de criminalitate organizată au fost însă infirmate de rezultatele de până acum ale anchetei. 

Ancheta în dosar este pentru omor calificat săvârșit cu premeditare, însă deocamdată autorii sunt liberi. 

Ce afaceri avea Ioan Crișan

Primatex SRL are ca obiect de activitate transportul de mărfuri, patru angajați și a avut în 2019 o cifră de afaceri de 3 milioane de lei și un profit de 506.000 de lei. În această societate, Crișan era asociat cu fiica sa, Laura Oana Bîlcea, fosta soție a deputatului PNL Ovidiu Sergiu Bîlcea.

Crimatex SRL are obiect de activitate principal tot transportul de mărfuri. În 2019, a avut o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, 14 angajați și pierderi de 472.000 de lei.

Crişan a înființat prima crescătorie de somn african din România, în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu. În 2013, Crişan declara pentru Adevărul că are 22 de bazine, din care 15 erau pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 g la 15 kg. Ioan Crişan mai spune atunci că a făcut investiții și a modernizat și automatizat ferma.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...