Domeniul în care se dau salarii de peste 7.000 de lei în România. Nu îţi trebuie facultate

Stan Filon 06.05.2022, 15:12
Domeniul în care se dau salarii de peste 7.000 de lei în România. Nu îţi trebuie facultate

Fermierii sunt foarte supărați că nu mai au angajați. Chiar dacă oferă salarii pe care unii români le câștigă în străinătate, fermierii români nu găsesc angajați. Munca, spun ei, este mult mai puțină față de acum 20 de ani, însă cu toate acestea nu găsesc oameni serioși, care să-și dorească să muncească. Fermele din România nu mai sunt ceea ce știam cu toții acum 20 de ani, ci sunt pline de tehnologie, însă nu are cine să o folosească.

Domeniul din România unde se dau salarii de peste 7.000 de lei, dar nimeni nu se înghesuie

Românii refuză pur și simplu să muncească în fermele din România, deși sunt salarii care ajung și la 1500 de euro pe lună! Cu toate acestea, se pare că nimeni nu vrea să se mai angajeze la ferme, iar din acest motiv tot mai mulți fermieri se gândesc să renunțe pur și simplu la afaceri.

„Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat. Salariu de 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile. Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”, spune fermierul Irimia Ion.

Domeniul din Romania unde se dau salarii de peste 7.000 de lei, dar nimeni nu se inghesuie
Domeniul din Romania unde se dau salarii de peste 7.000 de lei, dar nimeni nu se inghesuie

„Renunță chiar și după o săptămână”

Un altul spune că nu a mai găsit de ceva timp un om serios, care să vrea să muncească. Fermierul se plânge că cei care vin să se angajeze muncesc o lună, două, apoi pleacă. Sunt cazuri însă când muncitorii renunță chiar și după o săptămână.

„Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, spune și fermierul Lucian Mureșan.

Fermierii au investit sume enorme în tehnologizarea fermelor, tocmai pentru ca munca oamenilor să fie din ce în ce mai ușoară, însă acum stau și se uit la utilajele cumpărate. „90% din fermă este robotizată. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile. Am cumpărat un tractor pe care am dat 200 de mii de euro”, spune Mircea Dumitru.

 „Birocraţia trebuie să fie ultimul zid”

Fermierii nu au încotro decât să se bazeze pe zilieri, însă nici aceștia nu se găsesc foarte ușor și, în plus, au de întocmit acte peste acte, deoarece se lovesc puternic de birocrație. O recunoaște chiar ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

„Să facem mult mai facilă preluarea şi angajarea zilierilor. Multe din activităţile noastre depind de zilieri şi birocraţia trebuie să fie ultimul zid”, spune Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Faptul că agricultura nu este deloc atractivă pentru români se vede și datele oficiale, care arată că doar 2% dintre angajații din România sunt salariați în agricultură, deși recent Parlamentul a stabilit salariul minim pentru agricultori nu 3000 de lei, iar angajatorii sunt scutiţi de plata impozitelor şi a contribuţiilor la sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe