Culegătorii preferă să plece în străinătate decât să primească salarii de 3.000 de lei în ţară. Fermierii români, uimiţi de alegere

Andra Daoud 04.05.2022, 11:19
Culegătorii preferă să plece în străinătate decât să primească salarii de 3.000 de lei în ţară. Fermierii români, uimiţi de alegere

România se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă, mai ales în sectorul agricol. În fiecare an, fermierii au dificultăți în a găsi oameni dispuși să se angajeze la câmp, chiar dacă salariile nu sunt de neglijat. Mulți români preferă să plece la muncă în afară, pentru bani mai mulți. Cât sunt dispuși să ofere fermierii pentru a găsi oameni care să le culeagă fructele și legumele.

Culegătorii nu vor să muncească în România pe 3.000 de lei

Criza de forță de muncă se manifestă în mai multe sectoare de activitate, iar agricultura este doar unul dintre ele. Fermierii români se plâng că nu mai au cu cine să muncească pământul și că nu găsesc culegători, deși sunt dispuși să ofere salarii de 3.000 de lei pe lună. Nici muncitorii cu ziua nu mai sunt ușor de găsit, pentru că mulți preferă fie să plece în străinătate, fie să stea acasă, cu ajutor social de la primărie.

Fermierii se confruntă în fiecare an cu aceeași situație și cum sezonul de cules a început, iar primele legume și fructe s-au copt deja, producătorii sunt puși în situația de a nu avea cine să le culeagă. Un fermier din Dolj spune că a pus anunțuri de angajare inclusiv pe platformele online, a primit câteva telefoane, însă pretențiile celor care își caută un loc de muncă sunt mai mari decât ce le poate oferi el.

Am avut vreo 500 de vizualizări. 10 telefoane şi vreo 3 mesaje. Din telefoanele pe care le-am avut, primul lucru m-au întrebat despre transport, despre salariu. Despre program, despre ce avem de făcut, nu m-a întrebat nimeni.”, a declarat fermierul, potrivit Observator.

Culegatorii prefera sa plece in strainatate decat sa primeasca salarii de 3.000 de lei in tara. Fermierii romani, uimiti de alegere 2
Fermierii romani se plang ca nu au cu cine sa culeaga fructele si legumele

Românii nu mai vor să muncească pe bani puțini

O parte dintre cei care își caută un loc de muncă se îndreaptă către alte țări din Uniunea Europeană, unde salariile sunt mai mari, pentru același tip de activitate. Există însă și cei care se mulțumesc cu ajutorul social și nu fac nimic pentru a-și găsi un loc de muncă.

La finalul anului 2021, în țara noastră erau aproape 160.000 de persoane asistate social. Aceștia trebuie să se prezinte din 6 în 6 luni la Direcția de Șomaj și să ia o adeverință care să ateste faptul că solicită un loc de muncă, dar nu îl pot obține.

Autoritățile au încercat să-i motiveze pe români și cu tichete pentru lucrătorii casnici, însă fără succes. Cu toate că tichetele le asigură zilierilor – care prestează activități precum grădinărit, curățenie sau îngrijire la domiciliu – asigurări medicale și contribuții la sistemul de pensii, tot nu este atractiv pentru cei care nu au un loc de muncă.

Tichetele pentru angajați le oferă beneficii și angajatorilor, care primesc din partea statului 75 de tichete gratuit, atunci când achiziționează 600 de tichete.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe