Domeniul de activitate din România în care salariile ajung și la 3.000-5.000 de euro pe lună. Nu este IT

Redacția IMPACT 06.07.2020, 09:56
Domeniul de activitate din România în care salariile ajung și la 3.000-5.000 de euro pe lună. Nu este IT

Salariile nete din România nu se regăsesc doar în domeniul IT sau în industria farmaceutică. Există mai multe arii de activitate în care angajații încasează un salariu lunar care depășește 3.000 de lei.

Salarii mari, angajați puțini

Agricultura, o ramură esențială a economiei românești, este domeniul în care salariile au crescut considerabil în contextul în care forța de muncă este tot mai dificil de găsit, întrucât mare parte din personalul eligibil pentru acest domeniu este angrenat deja în firmele din străinătate. Astfel, un responsabil de fermă, de vânzări sau de distribuţie poate să câștige lunar până la 3.000-5.000 de euro, potrivit datelor furnizate de Ziarul Financiar.

Salarii în agricultură ajung și până la 5.000 de euro. Foto: pixabay.com
Salarii în agricultură ajung și până la 5.000 de euro. Foto: pixabay.com

„Masa salarială a crescut cu 2-3% în fiecare an, ca număr, dar deficitul rămâne de aproape 25.000 de persoane calificate, fără zilierii sau persoanele necalificate sau part time. Până la criză, rata de creştere anuală a salariilor din sectorul agroalimentar a fost aproape dublă faţă de cea medie pe economie. Aceasta arată cât de mare este deficitul numeric şi de competenţe din sectorul agroalimentar românesc şi din economia noastră în general“, a spus Florin Constantin, fondator al unei agenții de recurtare de specialiști în agricultură, pentru ZF.

Salarii din agricultură au crescut an de an și pe fondul prezenței tot mai mari a noilor tehnologii. Utilajele moderne au redus nevoia business-urilor din agricultură de a angaja muncitori necalificați, punând mai mult preț pe angajații care dețin competențele necesare în domeniu.

Agricultura a reprezentat anul trecut 4,1% din PIB-ul României, cu un număr de angajați estimat la 250.000 de persoane. Cele mai mari confruntări pe care fermierii români le-au întâmpinat de-a lungul ultimului an a fost seceta pedologică, un fenomen are a afectat culturile de grâu, orz şi rapiţă. Acest lucru a a scos la iveală lipsa tot mai mare a unui sistem de irigații și de desecare bine pus la punct, de care România are nevoie pentru a preveni și pentru a combate aceste probleme cu care se confrunt agricultura.

Urmăriți Impact.ro și pe