Dolj: Multe școli şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de igienă înainte de redeschidere. Situația este alarmantă

Elena Avramescu 05.02.2021, 15:49
Dolj: Multe școli şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de igienă înainte de redeschidere. Situația este alarmantă

Multe școli şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de igienă. Școala începe, de luni, în unele localități din Dolj cu aceleași probleme ca și până acum, cu toaleta în curte, fără apă sau nesigure în cazul unui incendiu. Elevii se vor întoarce în bănci în funcție de scenariul în care se află localitatea de domiciliu.

Multe școli şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de igienă

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, 52 școli din județul Dolj nu dețin autorizație sanitară de funcționare, asta înseamnă că nu îndeplinesc condițiile minime de igienă. În aproximativ 40 dintre unitățile de învățământ copiii merg la școală la toaleta din curte, iar unele nu au nici măcar sisteme funcționale de apă curentă. Situația nu este mai bună nici la capitolul siguranță în cazul izbucnirii unui incendiu.

706 clădiri nu fac obiectul autorizării la incendiu, fiind construcții realizate înainte de statuarea obligativității obținerii securității la incendiu prin HG nr. 571/1998. 174 clădiri au fost puse pe lista celor care necesită această autorizație, dintre care 120 au și obținut-o, iar 54 nu au îndeplinit criteriile de securitate la incendiu, care se impun după intervenții la construcția clădirii sau după investiții de schimbare a destinației spațiului, a decalarat Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Scolile si gradinite le care nu indeplinesc conditiile minime de igiena
Scolile si gradinite din Dolj le care nu indeplinesc conditiile minime de igiena

Medicii și asistenții din școlile din Craiova sunt în acest moment delagați în centrele de vaccinare, dar reprezentanții Primăriei Craiova au anunțat că școlile vor avea personal medical.

Unitățile de învățământ din municipiul Craiova au asigurată asistența medicală școlară. Toate cadrele medicale din rețeaua administrației locale vor reveni, din 8 februarie, la cele 77 de cabinete de medicină generală din școli și licee. Serviciul Public de Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe are un personal total de 174 cadre medicale (medici și asistente), se arată într-un comunicat al Primăriei Craiova.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Craiova monitorizează prin Regia Autonomă de Transport, fluxul de călători. Dacă situația o va impune, reprezentanții RAT sunt pregătiți să suplimenteze numărul de autobuze de pe traseele din oraș pentru a fi evitată aglomerația cauzată de începerea școlilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...