Doliu în muzica românească. A murit compozitorul și dirijorul Remus Georgescu

Ana Anitoiu, Mihai Cheleș 30.07.2021, 22:50
Doliu în muzica românească. A murit compozitorul și dirijorul Remus Georgescu

Compozitorul şi dirijorul Remus Georgescu a murit, vineri, la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut de managerul Filarmonicii de Stat Banatul din Timişoara, unde maestrul și-a petrecut ultimii ani de activitate.

„Astăzi a încetat din viaţă un mare artist, dirijor, compozitor, director şi ctitor al filarmonicii noastre, maestrul Remus Georgescu. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, pe platforma de socializare Facebook.

Remus Georgescu, despre muzică: ”Este o catedrală a sufletului”

Născut la Timişoara, Remus Georgescu a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti și a urmat studii de specializare în Statele Unite ale Americii. Pentru el, muzica reprezenta ”o catedrală a sufletului”.

”De muzica pe care o studiem în conservatoare, în academii ori în universităţi nu te poţi apropia decât cu sfială, prosternat. Este o catedrală a sufletului, imaginată de oameni, în care nu poţi pătrunde decât cu evlavie, cu reculegere, în tăcere.

Aici totul este invenţia năstruşnică a omului, pornind de la modelul dumnezeiesc al vocii omeneşti până la forma nemaiîntâlnită a viorii închipuită de om, până la capodoperele create de geniul demiurgic al marilor compozitori”, spunea Remus Georgescu.

Doliu in muzica romaneasca. A murit compozitorul si dirijorul Remus Georgescu
Remus Georgescu

Compozitorul și dirijorul Remus Georgescu, premiat

Maestrul Remus Georgescu a primit în anul 2017 titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani. În plus, el a primit numeroase alte premii naționale.

Printre acestea se numără cele acordate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Premiul „Criticii Muzicale”, Premiul „George Enescu” al Academiei Române, Premiul de Excelenţă al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor sau Premiul ”Opera Omnia”, precum și Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor.

Compozitorul și dirijorul Remus Georgescu, concerte numeroase peste hotare

Remus Georgescu și-a început activitatea dirijorală la Filarmonica de Stat Sibiu, după care a continuat-o la Filarmonica de Stat Oradea, la cea de la Târgu Mureş. Apoi, s-a dedicat Filarmonicii de Stat Banatul din Timişoara, în perioada 1968 și 2003.

Maestrul Remus Georgescu a dirijat concerte simfonice nu doar în România, ci și pe scene din țări precum: Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia.

Lista țărilor în care Remus Georgescu a mai dirijat concerte simfonice: continuă cu Olanda, Polonia, Rusia, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Taiwan, Ungaria, Venezuela și altele. Repertorul său a inclus lucrări de la preclasici până la cele mai recente creaţii ale secolului prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...