Doliu imens în muzica internațională! A murit în urmă cu puțin timp

Mihnea Tălău 20.09.2023, 17:50
Doliu imens în muzica internațională! A murit în urmă cu puțin timp

Cântărețul și compozitorul belgian Lou Deprijck, autorul hitului punk „Ça plane pour moi”, a murit la vârsta de 77 de ani. Francis „Lou” Deprijck a fost internat într-un spital din Bruxelles și a murit pe 19 septembrie.

Cântărețul de la ”Ça plane pour moi” Lou Deprijck, a încetat din viață

Cântărețul și compozitorul belgian, în vârstă de 77 de ani, era cunoscut mai ales pentru că a scris piesa ”Ça plane pour moi’, lansată de muzicianul și compozitorul belgian Plastic Bertrand.

„Dragul meu, bărbatul meu… Te-am însoțit până la ultima ta suflare, așa cum ai vrut… Vei fi singura și ultima mea iubire”, a scris pe Facebook partenera lui Deprijck, Vanessa Vanderkimpen, potrivit euronews.ro.

Deprijck s-a născut în 1946 la Lessines, în Belgia francofonă. El a ajuns să devină o figură cheie a scenei muzicale din Bruxelles în anii ’70 și ’80.

Ca membru al unei scene de artiști provocatori, printre care se numărau cântărețul Grand Jojo de la „On a soif” și regizorul Jan Bucquoy de la „The Sex Life of the Belgians”, Deprijck și-a creat propriile lucrări suprarealiste, inclusiv un muzeu al chiloților în Lessines.

Cea mai cunoscută realizare a sa pe plan internațional a fost „Ça plane pour moi”, în 1977. Un hit uriaș care a fost preluat și folosit în multe filme, faima cântecului a fost aproape eclipsată de saga juridică privind drepturile de denumire.

Hitul a avut un succes planetar

Acest hit punky a fost preluat de multe ori, în special de grupurile rock americane Sonic Youth și Red Hot Chili Peppers. În 2006, Coca-Cola a ales-o pentru o campanie publicitară în Asia de Sud-Est. Este prezentată în scene esențiale din The Wolf of Wall Street și Jackass 3.5.

În 2010, în baza unui raport de expertiză solicitat de un tribunal belgian, Lou Deprijck a susținut că el însuși este interpretul melodiei (pe care a compus-o) și nu Plastic Bertrand.

Raportul, a subliniat domnul Deprijck , „relevă că, având în vedere finalurile de fraze notate pe casete, nu putem atribui vocea decât unui Ch’ti sau unui Picard”.

La rândul său, Plastic Bertrand, al cărui nume real este Roger Jouret, care are acum 69 de ani, s-a opus întotdeauna în două hotărâri de la Bruxelles, în primă instanță și în apel în 2006, desemnându-l ca interpret legal al cântecului.

În repertoriul său de opere, Sacem (societatea franceză a autorilor, compozitorilor și editorilor de muzică) îl prezintă ca „interpret” al hitului, Francis „Lou” Deprijck fiind compozitorul, iar Yves Lacomblez autorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...