Dolarul atinge maximul ultimelor două decenii. Cum este cotat pe piața românească

Mihnea Tălău 09.05.2022, 09:52
Dolarul atinge maximul ultimelor două decenii. Cum este cotat pe piața românească

Dolarul a atins, luni, maximul ultimilor 20 de ani în raport cu euro și celelalte valute, atingând cota de 1,05 dolari/1 euro, 130 yeni/1 dolar, 1,22 dolari/1 liră sterlină și fiind la paritate cu francul elvețian. Dolarul american era cotat luni dimineața, pe piața românească,  la peste 4,7 lei, față de 4,68 de lei, cât a fost vineri la cursul oficial al BNR.

Îngrijorări tot mai mari legate de încetinirea creșterii economice

Imvestitorii caută siguranță și randament în fața îngrijorărilor tot mai mari legate de încetinirea creșterii economice globale și de creșterea ratelor dobânzilor, scrie Reuters.

Inflația în creștere, războiul din Ucraina și înăsprirea blocajelor împotriva COVID-19 la Beijing și Shanghai au lăsat investitorii nesiguri din mai multe puncte de vedere, dar sunt siguri că ratele dobânzilor din SUA vor crește – iar dolarul a urmat.

Indicele dolarului , care măsoară dolarul în raport cu șase valute importante, a crescut cu aproape 9% în acest an și a atins luni, la 104,090, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2002.

Ce se intampla azi, 8 februarie, cu dolarul american și moneda euro

Dolarul australian, sensibil la creștere, a scăzut cu 1% la 0,6999 dolari, cel mai mic nivel din februarie. Lira sterlină și dolarul neozeelandez au atins minimele ultimelor 22 de luni, în timp ce euro și yenul abia au depășit minimele majore recente.

„Mișcările ratelor de dobândă din SUA nu sunt singurul sprijin pentru dolar”, au declarat strategii de la NatWest Markets într-o notă.

„Riscurile de scădere a creșterii globale care decurg din Ucraina și China sunt mai presante pentru Europa și Asia în raport cu SUA, creând un aer de excepționalism al dolarului în stil 2018″.

Câștigurile dolarului au fost stabilite pe fondul scăderii piețelor bursiere și l-au trimis în față atât față de alte paradisuri, cât și față de monedele de mărfuri și cele ale piețelor emergente.

Acesta a crescut cu 0,3%, atingând cel mai ridicat nivel din 2019 în raport cu francul elvețian. A crescut cu 0,4% și s-a apropiat de un maxim de două decenii la 131,00 yeni și a testat vârfurile recente la 1,0508 dolari pe euro .

Tendința principalelor valute

Cântărită de perspectivele sumbre ale Băncii Angliei, lira sterlină a scăzut cu 0,5% la cel mai scăzut nivel de la mijlocul anului 2020 la 1,2268 dolari. Dolarul canadian a atins cel mai scăzut nivel din decembrie.

În China, datele comerciale au arătat că importurile au stagnat în aprilie și exporturile au crescut cu 3,9%.

Acest lucru a fost puțin mai bun decât se aștepta, dar s-a dovedit a fi de puțin ajutor pentru yuan, care a fost tras la un nou minim al lunii 18, de 6,7260 pe dolar, deoarece au fost înăsprite blocajele din Shanghai.

Traderii văd că repercusiunile inevitabilei frânări a economiei chinezești se răsfrâng asupra întregii regiuni.

Speculațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei pentru a apela la rezerve în timpul discursului său de la sărbătorirea „Zilei Victoriei” au afectat, de asemenea, sentimentul pieței.

Până acum, Putin a caracterizat acțiunile Rusiei în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, nu un război sau o invazie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...