Acțiunile din întrega lume scad pe măsură ce temerile că Rusia va invada Ucraina cresc. Cele mai afectate piețe

Beatrice Dumitru 14.02.2022, 13:52
Acțiunile din întrega lume scad pe măsură ce temerile că Rusia va invada Ucraina cresc. Cele mai afectate piețe

Anunțul Statelor Unite care au spus că Rusia ar putea invada în orice zi Ucraina a avut un efect negativ asupra piețelor bursiere din întreaga lume. Astfel, acțiunile europene și asiatice au scăzut. La deschiderea piețelor, Londra, Germania și Franța au înregistrat pierderi, la fel și China.

Conflictul dintre Rusia și Ucraiana afectează piețele bursiere

Acțiunile europene și asiatice au scăzut luni, după ce Statele Unite au avertizat că o invazie a Rusiei în Ucraina ar putea avea loc în orice moment, chiar și săptămâna aceasta. Moscova a adunat peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, cu alte câteva mii aduse chiar în această săptămână, potrivit unui oficial al administrației americane.

Pe măsură ce piețele s-au deschis în Europa, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 1,9%, în timp ce indicele DAX 30 din Germania și indicele CAC 40 din Franța au scăzut cu 3,1% și, respectiv, 3,2%.
Investitorii din Asia au fost la fel de agitați, deoarece indicele Nikkei 225 din Japonia a închis cu 2,2%, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 1,6% la sfârșitul zilei de tranzacționare, relatează CNN.

 Acțiunile din întrega lume scad pe măsură ce temerile că Rusia va invada Ucraina cresc. Cele mai afectate piețe
Contractele futures din SUA au arătat o scădere.

Și piețele din China au înregistrat pierderi, indicele de referință Shanghai Composite scăzând cu 1%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,4%. Contractele futures din SUA au indicat, de asemenea, o scădere, cu futures Nasdaq, futures S&P 500 și futures Dow cu 0,8%, 0,7% și, respectiv, 0,6% mai mici.

Prețul cu care se tranzacționează țițeiul

Contractele futures pe țițeiul Brent se tranzacționau la 94,22 dolari pe baril, după ce a început anul la 78,11 dolari, pe măsură ce crește îngrijorarea că Rusia va invada Ucraina și ar putea perturba aprovizionarea cu energie. Prețurile la gazele naturale și la electricitate au crescut în Europa.

În acest weekend, președintele american Joe Biden a discutat la telefon cu Vladimir Putin și l-a avertizat pe acesta că Statele Unite și aliații săi vor răspunde „decisiv și vor impune costuri rapide și severe” Rusiei în cazul în care va ataca Ucraina.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a spus că o invazie ar putea începe „în orice zi”. De asemenea, SUA susțin că Moscova ar putea crea un pretext surpriză pentru a ataca Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...