Dobânzi mai mari. BNR spune că astfel reglează piața lichidităților

Gabriela del Pupo 10.01.2022, 17:51
Dobânzi mai mari. BNR spune că astfel reglează piața lichidităților

BNR decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022. Justificarea Băncii Naționale este că trebuie reglată piața de lichidități. La credite dobânda ajunge la 3% pe an și la depozite la 2%.

La credite dobânda ajunge la 3% pe an și la depozite la 2%

Banca Națională vine cu vești proaste la început de an, dobânzi mărite la credite dar și pentru cu vești bune pentru cei care își țin conturile în bancă. Creșterea dobânzii de politică monetară  vine în condiţiile majorării inflaţiei în România, dar şi în Europa şi în întreaga lume.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022; extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 1,00 punct procentual, de la 0,75 puncte procentuale; astfel, începând cu 11 ianuarie 2022 rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se majorează la 3,00 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,00 la sută pe an”, se precizează într-un comunicat al BNR remis luni Agerpres.

Cum puteți să fiți păcăliți ușor! Mail-urile primite de la aşa-zise bănci sunt în mare parte frauduloase. Cum se procedează

Ultima creștere putea fi anticipată eronat

Specialiștii BNR au dat dovadă de prudență la ultima creștere din luna noiembrie.  Atunci Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25% la 1,75%. Analiştii de pe piaţa financiară anticipau atunci o majorare de cel puţin 0,50% a dobânzii cheie. În plină criză financiară principala preocupare a băncilor este resursa de lichidități însă se pare că specialiștii români au anticipat corect nevoia de pe piață.Este însă posibil ca nivelul dobânzilor să ajungă la 3% până la jumătatea acestui an în condițiile în care BNR se așteaptă ca inflația să ajungă chiar spre un 8,6% în aprilie.

Decizia Băncii Centrale va avea impact în piață, ducând la creșterea celorlalte dobânzi notează digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe