Doar o treime din cabinetele medicilor de familie au contract cu CJAS pentru vaccinarea anti-COVID. Autoritățile au început administrarea celei de-a patra doze

Ana Anitoiu 17.05.2022, 16:48
Doar o treime din cabinetele medicilor de familie au contract cu CJAS pentru vaccinarea anti-COVID. Autoritățile au început administrarea celei de-a patra doze

Autoritățile au dat startul la administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19, la centrele de vaccinare și la medicii de familie. Însă, în țară, doar o treime dintre cabinete au contract cu o Casă Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru imunizarea împotriva coronavirusului. Directorul insituției a explicat ce trebuie să facă persoanele puse într-o încurcătură din această cauză.

A început administrarea celei de-a patra doze de vaccin

În România a început, luni, vaccinarea cu cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19, cu serul de la Pfizer. Aceasta se poate face doar persoanelor majore, după cel puțin patru luni de la cea de-a treia doză. Experții din domeniul sănătății au transmis că este recomandată imunizarea cu doza patru mai ales oamenilor cu vârste de peste 60 de ani.

Pot face doza a patra de vaccin persoanele cărora le-au fost administrate: 3 doze de Pfizer sau Moderna; 2 doze Pfizer şi una Moderna sau doua doze Moderna şi una Pfizer. Totodată, această doză le poate fi administrată oamenilor care până acum au primit: 2 doze AstraZeneca şi una Pfizer sau Moderna, sau una AstraZeneca și două Pfizer sau Moderna.

„Cei care doresc să îşi facă doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 se pot adresa centrelor de vaccinare şi medicilor de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare”, a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu.

Doar o treime din cabinetele medicilor de familie au contract cu CJAS pentru vaccinarea anti-COVID
Doar o treime din cabinetele medicilor de familie au contract pentru vaccinarea anti-COVID. Foto: pexels.com

Doar o treime dintre cabinetele medicilor de familie au contract cu CJAS pentru vaccinare

Însă, în județul Harghita, doar 42 din totalul de 128 de cabinete au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru administrarea vaccinului. Alte 81 au contract pentru testarea COVID-19, iar 103 pentru urmărirea stării pacienților după confruntarea cu SARS-CoV-2.

Directorul general al CJAS Harghita, Duda Tihamer, a spus că numărul medicilor de familie care au fost implicaţi în activitatea de vaccinare împotriva coronavirusului este mai mare, iar mulți dintre aceștia lucrează în centrele de vaccinare din judeţ.

Directorul CJAS, despre numărul contractelor

De asemenea, Duda Tihamer a spus că, probabil, după data de 1 iulie, când administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 se va face doar în cabinetele medicilor de familie, numărul contractelor încheiate cu CJAS Harghita va crește.

„Ei (medicii de familie, n.r.) chiar au participat la activitatea de vaccinare, atunci când funcţionau şi centrele de vaccinare pe raza întregului judeţ. Ca număr, este redus raportat la 128 de contracte (numărul cabinetelor în care se efectuează vaccinarea, n.r.), şi problema este că nici împărţirea teritorială nu este corespunzătoare.

Adică, sunt zone neacoperite şi sunt zone unde mai mulţi medici au semnat aceste contracte. Însă, cu data de 1 iulie, când doar medicii de familie vor fi cei care vor efectua aceste vaccinări, atunci sunt sigur că vor fi mult mai mulţi medici care vor încheia contracte, mai ales în situaţia, puţin probabilă şi nedorită, ca să reapară virusul”, a spus Duda Tihamer.

Directorul CJAS Harghita a mai spus că cei care vor să le fie administrată cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 pot consulta lista medicilor care se află în relație contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Apoi, se pot programa, chiar dacă medicul lor de familie nu se află pe acea listă. Oficialul a precizat că pot beneficia de vaccinare și cei care nu sunt asigurați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...