Doar 10% dintre angajaţii români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună. Ce spun experţii

Ioana Bucur 13.07.2021, 18:12
Doar 10% dintre angajaţii români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună. Ce spun experţii

Institutul Național de Statistică a publicat o radiografie a veniturilor încasate la noi în țară. Potrivit datelor, doar 10% dintre angajații români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună. Ce spun experţii.

Doar 10% dintre angajaţii români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, doar 10% dintre angajații români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună. Adică unul din nouă angajați sau în jur de 540.000 de persoane.

Dintre aceștia, cei mai mulți sunt angajați în următoarele domenii:

  • administrația publică – cu 39% din totalul celor 540.000 de salariaţi,
  • servicii IT – cu 27% din totalul celor 540.000 de salariaţi,
  • bancar – cu 12% din totalul celor 540.000 de salariaţi,
  • producția de energie electrică și termică – cu 10%  din totalul celor 540.000 de salariaţi.

Comparând cu cifrele raportate în anii precedenți, evoluția este spectaculoasă. În luna mai a anului 2017, doar în patru sectoare – servicii IT, extracția petrolului brut, fabricarea produselor de cocserie și transporturi aeriene – angajații primeau, lunar, mai mult de o mie de euro net, iar numărul total al acestor angajați era de 96.400.

În mai 2021, valoarea salariului mediu net pe economie a ajuns la 3.492 de lei, echivalentul a 713 euro, înregistrând o creștere cu 9,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Doar 10% dintre angajaţii români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună

Ce spun experţii

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, în ultimii cinci ani, numărul celor care câștigă mai mult de o mie de euro lunar a crescut de cinci ori și jumătate.

„Tabloul la nivel social trebuie privit în ansamblu. E bine că a crescut numărul celor privilegiaţi, care câştigă peste 1.000 de euro pe lună, dar dacă ne uităm la ultimii 30 de ani progresul este incredibil de mic“, a explicat Adrian Lupulescu, expert în management şi resurse umane, potrivit Mediafax.

Chiar dacă veștile sunt bune, asta nu înseamnă că realitatea din România este una „normală”. Profesorul Dumitru Miron, de la Academia de Studii Economice, a explicat că, din punctul său de vedere, nici cei cu salarii de peste o mie de euro nu se pot încadra în „middle class” (n.r. – clasa de mijloc).

„Chiar dacă numărul salariaţilor mai bine plătiţi a crescut, nu cred că cei care câş­tigă peste 1.000 de euro net se în­ca­drează în „middle class“, pen­tru că tre­buie să jude­căm struc­tu­ra so­cială a so­cie­tăţii ro­mâneşti prin ra­portare la me­dia eu­ro­peană, nu ne putem izola când există liber­ta­tea circulaţiei forţei de mun­că.

Din punctul meu de ve­de­re, aşa-zisa clasă de mijloc ar începe de la un ni­vel al veni­tu­rilor de 2.000 de euro în sus per mem­bru de familie“, a explicat profesorul Dumi­tru Miron de la Academia de Studii Economice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...