DNA a deschis dosar penal după investigaţia celor de la Recorder despre BOR. “Jurnalismul contează”

Badea Violeta 14.10.2021, 10:54
DNA a deschis dosar penal după investigaţia celor de la Recorder despre BOR. “Jurnalismul contează”

Jurnaliștii de la Recorder au anunțat miercuri, 13 octombrie, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-a autosesizat în urma inevstigației „Clanul Marelui Alb”. Materialul scoate la iveală rețeaua secretă prin care banii publici ajung în Biserica Ortodoxă Română.

Dosar penal deschis de către DNA în urma investigației Recorder

Munca jurnaliștilor de la Recorder nu a fost în zadar. Investigația „Clanul Marelui Alb” a durat opt luni de zile și a fost nevoie de jurnalism sub acoperire, dar materialul a reușit să scoată la iveală afacerile dubioase cu bani publici ale BOR.

Filmul a depășit un milion de vizualizări pe Youtube, ocupând primul loc în trending în România. Se pare că acesta a fost urmărit și de către reprezentanții DNA care au deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate investigația jurnaliștilor de la Recorder.

Materialul prezintă rețeaua care a stat la baza megaafacerii BOR. Din acest grup fac parte oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii. Toți au fost filmați cu ajutorul camerei ascunse în timp ce puneau la cale marea lovitură.

După ce au prins încredere în jurnalistul aflat sub acoperire, oameni importanți din interiorul Bisericii au început să ofere detalii cu privire la obținerea banilor publici. Mai mult, aceștia și-au dorit să scape și de plata anumitor taxe către stat. Din păcate pentru aceștia, DNA este acum pe urmele lor.

Primele demisii dupa ancheta Recorder
Primele demisii dupa ancheta Recorder

Primele demisii după ancheta Recorder

În urma reportajului, principalii protagoniști și-au prezentat demisiile. Este vorba despre Lazăr Neacşu, consilier general PSD, infiltrat în politică din partea BOR și preotul Aurel Mihai, care ocupa funcţia de vicar al Arhiepiscopiei Bucureşti.

„Doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.

Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect.”, a informat Recorder pe Facebook.

Reacția BOR

În urma anchetei, BOR i-a criticat pe cei de la Recorder, după ce un jurnalist s-a infiltrat cu identitate falsă și a negociat contracte de reabilitare a bisericilor din bani publici.

„Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenții, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române”, se arată într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.