EXCLUSIV

DOCUMENT. Scandalul voturilor din Sectorul 1. Consilierul lui Tudorache a păzit înregistrările cu sacii cu voturi folosite acum de fostul său șef. EXCLUSIV

Marian Păvălașc 11.08.2021, 17:54
DOCUMENT. Scandalul voturilor din Sectorul 1. Consilierul lui Tudorache a păzit înregistrările cu sacii cu voturi folosite acum de fostul său șef. EXCLUSIV

Ancheta Secției Speciale privind alegerile de la Primăria Sectorului 1 a pornit după ce posturile de televiziune au prezentat înregistrări cu persoane aflate în camera unde erau sacii cu voturi. Chiar fostul primar a recunoscut că fără aceste imagini, ancheta SIIJ nu ar mai fi avut loc. De curând, aceste imagini au fost folosite din nou, când Tudorache a acuzat-o pe Clotilde Armand că ar apărea în imagini ca intrând în sala cu sacii cu voturi. Actualul primar e explicat că în imagini este o altă persoană, ea fiind îmbrăcată altfel în ziua alegerilor.

Desele scandalurile și ancheta penală legată de alegerile pentru funcția de primar, alegeri ce au avut loc anul trecut, pleacă de la înregistrări video care după închiderea voturilor au fost în administrarea Poliției Locale Sector 1.

Aceste înregistrări video ar fi trebuit să fie în supravegherea biroului electoral de sector și apoi a Poliției (cea din subordinea Ministerului Afacerilor Interne). Însă, printr-un protocol între Poliție și Poliția Locală Sector 1, aceste înregistrări video au ajuns să fie administrate după alegeri de instituția condusă atunci de actualul consilier parlamentar al lui Dan Tudorache.

Poliția Locală Sector 1 era condusă la acel moment de Ionuț Deaconu. Acesta este acum consilier personal al deputatului Dan Tudorache, fostul edil de sector. Tudorache nu a dorit să ne precizeze până în acest moment dacă înregistrările video care apar la diverse televiziuni au fost oferite de consilierul său personal.

Dosarul penal

Ancheta a ajuns la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) pentru că Dan Tudorache a făcut plângere împotriva procurorului care a fost șeful biroului electoral de sector.

De înregistrările video secretizate și păzite de Poliția Locală, pentru că erau probe într-un dosar care viza echipa PSD, se folosește acum chiar fostul primar Dan Tudorache, pentru a reclama posibile fraude electorale, deși ancheta inițială viza echipa sa.

Paza și salvarea pe unități externe a acestor înregistrări, care au ajuns în presă – și au fost prezentate fals, conform Biroului Electoral Central Sector 1, ca probe a fraudării alegerilor în favoarea lui Clotilde Armand – au fost în paza exclusivă a Poliției Locale după data de 28 septembrie 2020, așa cum reiese din datele obținute de Impact.ro.

Protocolul

În perioada 28 – 30 septembrie 2020, aceste imagini au ajuns în directa supraveghere a Poliției Locale din Sectorul 1, potrivit unui protocol între poliția națională (în subordinea Ministerului de Interne) și cea locală (în subordinea Primăriei Sector 1).

Poliția națională avea nevoie de aceste înregistrări în cadrul unei anchete penale deschise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, investigație care viza posibile infracțiuni electorale comise de un reprezentant PSD.

Pe 1 octombrie 2020, Ionuț Deaconu, șef, la acel moment, al Poliției Locale, solicită conducerii Administrației Piețelor Sector 1 – instituție condusă de Aurelia Luiza Martescu – să salveze înregistrările din camera respectivă (n.r. – în calculator sau pe o unitate externă, pentru că, în mod normal, înregistrările se șterg la un interval de timp). Clădirea unde a fost amenajat Biroul Electoral Central Sector 1 și camerele de supraveghere aparțin administrației piețelor.

Din adresa trimisă de Ionuț Deaconu reiese că el acționează la solicitarea comisarului șef, Bogdan Ionuț Dana. Deaconu nu a putut fi contactat pentru a preciza punctul său de vedere.

Protocolul dintre Poliție și Poliția Locală legată de paza imaginilor video

„Nu știm exact dacă a fost Deaconu sau altcineva din cadrul Poliției Locale, care au filmat de pe monitor și au dat imaginile mai departe, să fie folosite politic, dar cred că acest lucru se poate afla ușor dacă se dorește”, ne-a transmis o sursă din anchetă.

Imaginile păzite de Poliția Locală, folosite politic. Filmul evenimentelor

Chiar fostul primar recunoștea săptămâna trecută, după ce mai multe publicații îl anunțau că ar fi avut mai multe voturi la renumărare, că: „În urma acelor imagini, PSD-ul împreună cu mine am făcut acea solicitare la SIIJ, de renumărare a voturilor. Dacă nu existau acele imagini nu cred că ajungeam aici”. Cu toate acestea, Dan Tudorache a declarat că nu a fost implicat în obținerea acestor înregistrări și că nu știe cum au ajuns în presă.

Alegerile locale au avut loc pe 27 septembrie 2020, cronologia evenimentelor și a declarațiilor legate de scandalul devenit apoi anchetă penală de la Sectorul 1 a fost următoarea:

  • 27 septembrie, ziua alegerilor
    USR reclamă că o persoană apropiată de primarul în funcție la acel moment, Dan Tudorache, a fost prinsă cu procese verbale din secțiile de vot. Bărbatul asupra căruia au fost găsite 473 de procese verbale era candidat al PSD pentru funcția de consilier general
  • 28 septembrie
    De la acest caz este pornită o anchetă penală privind fraudarea alegerilor din Sector 1. Ancheta era coordonată de Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, iar colectarea probelor este în sarcina Poliției Sector 1. „Dosarul penal a fost înregistrat la data de 28.09.2020, în urma unui apel la serviciul urgență 112 și are ca obiect săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prevăzută la articolul 391 din Codul Penal”, au transmis reprezentanții parchetului.
  • 30 septembrie
    La Antena 3 sunt difuzate înregistrări – făcute cu un telefon care a filmat un monitor de calculator – cu mai multe persoane care în noaptea de 28 spre 29 septembrie erau în camera unde erau depozitați sacii cu voturi din Sectorul 1. S-a insinuat de atunci, de către PSD, că este vorba de proba fraudării alegerilor. Aceste imagini apar după ce Poliția Locală Sector 1 preia atribuțiile de supraveghere și salvare a înregistrărilor de pe camerele video.

Biroul Electoral Central a explicat apoi că în imagini era președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 (procurorul Nicolae Sprîncu) care, împreună cu președintele unei secții de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conținea semnăturile votanților.

Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS, partid care făcuse reclamația de fraudare în secția respectivă. În cameră mai era chiar și un angajat al municipalității conduse atunci de la Tudorache. Recorder.ro a demonstrat apoi că în cameră erau și reprezentanți ai altor partide.

Pe scurt, conform Biroului Electoral, nu era nicio acțiune clandestină sau de schimbare a voturilor în favoarea cuiva, ci se verifica o sesizare.

  • 1 octombrie 2020
    Dan Tudorache acordă un interviu publicației Spot Media referitor la înregistrările video difuzate în seara precedentă. Întrebat cum au ajuns imaginile să fie făcute publice, acesta a răspunde: „Cum adică cum au ajuns acele imagini la PSD? În acea clădire au filmat de pe camere, de pe monitoare, au filmat cu telefonul și așa au ajuns”.
Fostul edil de la sectorul 1, Daniel Tudorache, cercetat pentru trafic de influență și spălare de bani
Fostul edil de la sectorul 1, Daniel Tudorache, cercetat pentru trafic de influență și spălare de bani

Chestionat și despre cine anume a filmat cu telefonul imaginile de pe camerele de supraveghere, primarul a replicat. „Cine avea acces, cei care le-au pus la dispoziție”.

  • 1 octombrie 2020, puțin mai târziu
    În urma acestor imagini prezentate la TV, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 deschide un al doilea dosar penal legat de alegerile de la Sector 1.

„În baza sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală, ca urmare a apariției în spațiul public a unor înregistrări video – a deschis ancheta penală care are ca obiect tentativă la infracțiunea de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prevăzute de articolul 32 raportat la articolul 391 din Codul Penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 de la acel moment.

  • 1 octombrie, și mai târziu
    Dan Tudorache merge la Secția Specială unde face plângere penală în acest caz. El se folosește de faptul că șeful biroului electoral central de sector este un magistrat, procurorul Nicolae Sprîncu, pentru a face o plângere penală la această instituție de anchetă.

Tudorache a recunoscut atunci, la ieșirea de la audierea de la Secția Specială pentru anchetarea magistraților, că a depus plângere pe numele președintelui biroului electoral sector 1, procurorul Nicolae Sprîncu.

  • 2 octombrie, și mai târziu
    Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 legată de tentativa de fraudare este preluată de Secția Specială, conform procedurilor juridice legate de dosare în care sunt implicați și magistrați.

Cele două cazuri (cel reclamat de USR – cu procesele verbale din secții și cel al PSD – cu înregistrările video) sunt contopite într-un singur dosar. Procurorul de caz este Sorin Iașinovschi.

Urmarea: ancheta plecată de la sesizarea USR a fost complet uitată, iar cea plecată de la înregistrările video e alimentată de știri „pe surse” prin care, diverse publicații apropiate PSD, anunță că, la renumărare, procurorul de caz a descoperit că Tudorache a avut mai multe voturi.

Ancheta nu a fost finalizată

Parchetul General (în subordinea căruia este Secția Specială) a anunțat că nu a putut fi stabilită diferența de voturi de la alegerile locale între Clotilde Armand și Dan Tudorache, menționând că a fost fixat un nou termen de finalizare a anchetei pentru data de 1 august 2021. Acest termen nu a fost respectat și a fost mutat până în septembrie.

Alături de Tudorache, un alt susținător din partea PSD al anchetei Secției Speciale este chiar președintele acestui partid, Marcel Ciolacu. „Cum au câștigat alegerile? Domnule, nu este transparență în România! (…) Sectorul 1, am fost la toată lumea, cu imaginile, s-a văzut clar hoție, e clar că lipsesc voturi. Au apărut și ștampile noi. Așteptăm ancheta”, a declarat acesta la Antena 3.

În ultimele zile, scandalul a fost reîntețit, după ce tabăra lui Tudorache a considerat că una dintre persoanele care a intrat în camera cu sacii cu voturi ar fi fost chiar Clotilde Armand. Aceasta a negat și a prezentat și ea fotografii din care reiese că în seara alegerilor era îmbrăcată altfel.

Clotilde Armand se jura ca nu a fost in sala cu sacii de voturi
Clotilde Armand se jura ca nu a fost in sala cu sacii de voturi

Alte acțiuni suspecte ale Poliției Locale. Panoul electoral al lui Tănase Stamule, distrus în 2020 de polițiștii locali

În ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD-ALDE, au început în România proteste de stradă față de intențiile guvernului de a modifica legislația privind grațierea. La acele proteste, pe 22 februarie 2017, Clotilde Armand a fost urmărită și fotografiată în timp ce participa la manifestația pașnică din Piața Victoriei, de către angajați, de sex feminin, ai Poliției Locale a Sectorului 1. Publicația Justnews.ro a făcut publice note din raportul de monitorizare.

În februarie 2020, Tănase Stamule (PNL) anunța că a primit o informare din partea Ministerului de Interne conform căreia, în data de 27 februarie 2020, în jurul orelor 02.45, trei polițiști locali (Daniel Ștefan Munteanu, Ionuț Alexandru Tabarcia și Nicolae Bogdan Corneanu) i-au vandalizat un afiș al campaniei sale de desemnare drept candidat la primăria din Sectorui 1. La acel moment, candidatul PNL se prefigura a fi cel mai important adversar al lui Tudorache.

Urmăriți Impact.ro și pe