Disputa dintre maghiarii din Covasna și români, încheiată în instanță. Decizia a venit după zece ani, cine are câștig de cauză

Badea Violeta 22.12.2022, 07:56
Disputa dintre maghiarii din Covasna și români, încheiată în instanță. Decizia a venit după zece ani, cine are câștig de cauză

Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat, de curând, o mai veche dispută dintre maghiari și români. Iată ce au decis judecătorii, după aproape un deceniu de la debutul scandalului!

După un proces care a durat 10 ani, justiția a tranşat definitiv o veche dispută dintre români și maghiari

După mai bine de 10 ani de zile, disputa pe care românii și maghiarii din județul Covasna au avut-o cu privire la steagul județului a fost tranșată de către Înalta Curte de Casașie și Justiție.

Judecătorii au decis, de curând, că steagul propus de Consiliul Județean este legal și poate fi arborat în spațiile publice. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate Consiliului Judeţean (CJ) Covasna în procesul intentat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Organizația civică a românilor a cerut anularea steagului judeţului, aprobat în septembrie anul trecut prin Hotărâre de Guvern. În luna decembrie a anului trecut, Forumul Civic al Românilor a depus o cerere de chemare în judecată a Guvernului României şi a Judeţului Covasna.

La vremea aceea, organizația a cerut anularea HG-ului prin care era instituit steagul județului și a avut câștig de cauză la Curtea de Apel din Brașov, însă hotărârea a fost atacată cu apel. Pe data de 19 decembrie, Curtea Supremă s-a pronunțat și a anulat decizia inițială.

Citește și Reacția președintelui CJ Covasna, după ce Curtea de Apel Brașov a anulat hotârârea privind modelul steagului județului: „Nu e deloc întâmplător”!

Cum arata steagul judetului Covasna
Cum arata steagul judetului Covasna

Scandalul durează de ani de zile

De-a lungul timpului, drapelul şi stema judeţului Covasna au generat numeroase dispute în plan local. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş considerând că acestea sunt reprezentative doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care locuiesc în zonă.

Steagul este alcătuit dintr-o pânză dreptunghiulară, de culoare albastră, tăiată de un brâu galben, care poartă în mijloc stema județului Covasna.

Conform descrierii din hotărârea de guvern, este vorba despre vechea stemă adoptată de autoritățile române în anul 1928. Un braț armat cu o sabie care simbolizează vitejia locuitorilor în luptele de apărare. Inima semnifică bunătatea sufletească a localnicilor, iar soarele și semiluna sunt simboluri specifice zonei. De asemenea, cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul.

Smalțurile stemei reprezintă toate comunitățile etnice din județ, prin cele trei culori tradiționale. Cromatica steagului derivă din smalțurile stemei. Astfel, cele două fascii laterale au culoarea câmpului stemei, albastră, iar brâul, care poartă stema, a primit smalțul soarelui din stemă — aur — arătând că soarele strălucește pentru toți (Sol omnibus lucet, după Petronius).

Tot scandalul a pornit de la descrierea stemei de pe site-ul Consiliului Județean Covasna. Aceasta ar scoate în evidență caracteristicile comunității secuiești.

„Brațul armat și sabia amintesc de vitejia secuilor grăniceri în luptele de apărare împotriva turcilor și a tătarilor, precum și inima străpunsă, ceea ce poate fi interpretat și prin jertfa adusă de strămoșii noștri în luptele de apărare.

Soarele și semiluna sunt simboluri specifice secuiești, cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul: Scaunul Sepsi, Orbai și Kézdi. Steagul județului însumează la fel toate aceste elemente”, este descrierea de pe site.

Citește și Ce se va întâmpla, în curând, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Guvernul lui Viktor Orban are planuri mari!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...