Dispar aceste pensii din România, decizia vine de la Bruxelles: cine sunt românii afectați

Gabriel Peneș 07.12.2022, 09:32
Dispar aceste pensii din România, decizia vine de la Bruxelles: cine sunt românii afectați

Problema pensiilor românilor nu vizează doar situația celor „normale”, ci și pe cea a pensiilor speciale. Acest subiect a devenit un adevărat „nod gordian” în negocierile dintre guvern și organismele europene ce solicită eliminarea acestora. La presiunea Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, guvernanții vor fi nevoiți să corecteze acest sistem de pensii, aducându-l mai cu „picioarele pe pământ”.

Dispar aceste pensii din România, decizia vine de la Bruxelles

Pensiile speciale acordate unor anumite categorii socio-profesionale reprezintă, încă, o problemă în relația guvernului român cu organismele europene. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 6 decembrie 2022, că Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează eliminarea pensiilor speciale din România. Comisia Europeană a cerut, cu tărie, corectarea sistemului de pensii speciale ce exceptează principiul contributivității.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România și-a asumat obligația de a așeza sistemul de pensii speciale pe baze noi, astfel încât costurile acestora să fie reduse. Termenul fixat ere pentru trimestrul IV al acestui an, adică până la 31 decembrie 2022.

Termenul nu viza depunerea unui proiect de lege în acest sens, cum lasă să se înțeleagă ministrul, ci intrarea sa în vigoare. Astfel, ca indicator al implementării în PNRR este trecut „dispoziție legală care indică intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.

Dispar aceste pensii din România, decizia vine de la Bruxelles cine sunt românii afectați
Ministrul Muncii,. Marius Budăi, spune că pensiile speciale vor fi reglementate printr-o lege, dar acest proces va mai dura

Cine sunt românii afectați

Ministrul Muncii a adus clarificări în privința situației acestor pensii speciale și a negocierilor ce se poartă cu organismele internaționale pe această chestiune.

„Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem așa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiștilor Băncii Mondiale, avem după-amiază și spre seară discuții cu specialiștii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuții pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm niște date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză și un studiu de impact.

De precizat este că din discuțiile avute cu Comisia, nu suntem legați atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legați de a discuta transparent. A apreciat Comisia că am prezentat transparent. E mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”, a declarat Marius Budăi, citat de realitatea.net.

El precizat, totodată, că proiectul de lege există, dar că este posibil să nu fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial până la finalul anului. Acesta a reamintit că reducerea cheltuielilor va exista, dar se va face prin mai multe moduri. De exemplu, nu se vor mai permite perioade asimilare foarte mari.

„Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. (…) Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie pentru că noi vorbim de cererea de finanțare 3. (…) Sunt incluse (pensiile militare -.n.) acolo. Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. (…) Îndeplinim toate condițiile din PNRR”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

În România sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de așa-numitele pensii speciale, grosul fiind reprezentat de cei peste 170.000 de foști angajați ai MAPN și MAI. Următorii la număr sunt foștii angajați SRI, peste 11.700 de persoane. Dar reprezentanții coaliției de guvernare insistă pe ideea că pensiile militare nu pot fi considerate drept pensii speciale, așa cum sunt ale judecătorilor sau magistraților. Cea mai mare pensie specială înregistrată în rândul acestei categorii ajunge la 20.000 de euro pe lună.

Pe de altă parte, și politicienii beneficiază de aceste pensii mai „altfel” decât cele ale majorității românilor. În prezent, la Camera Deputaților cifrele arată că numărul foștilor deputați care beneficiază de pensii speciale a ajuns la 578 de persoane. Totodată, la Senat, cifra de la ora actuală este de 251 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....