Discuții între Rusia și SUA despre criza din Ucraina. Moscova a avertizat că nu va face concesiii, iar Washingtonul nu se așteaptă la progrese

Beatrice Dumitru 10.01.2022, 12:00
Discuții între Rusia și SUA despre criza din Ucraina. Moscova a avertizat că nu va face concesiii, iar Washingtonul nu se așteaptă la progrese

Rusia a avertizat că nu va face concesii sub presiunea SUA și că discuțiile de săptămâna aceasta privind criza din Ucraina s-ar putea încheia mai devreme, în timp ce Washingtonul a spus că nu se așteaptă la progrese pentru că acestea depind de Moscova. „Moscova nu este optimistă în privința discuțiilor”, a transmis Rusia.

Rusia și SUA nu cred că se vor face progrese în criza din Ucraina

Linia dură de la Moscova subliniază perspectivele fragile ale negocierilor despre care Washingtonul speră că vor evita o invazie a Rusiei în Ucraina, în cel mai tensionat punct al relațiilor dintre SUA și Moscova de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

Discuțiile încep luni, la Geneva, iar apoi vor continua la Bruxelles și Viena, însă ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, spune că este foarte posibil ca acestea să se încheie după o singură întâlnire.

Discuții între Rusia și SUA despre criza din Ucraina. Moscova a avertizat că nu va face concesiii, iar Washingtonul nu se așteaptă la progrese
Rusia a adunat zeci de mii de soladați la granița cu Ucraina.

Nu pot exclude nimic, acesta este un scenariu cu totul posibil, iar americanii nu ar trebui să-și facă iluzii în privința asta. Nu vom face nicio concesiune sub presiune sau pe fondul amenințărilor constante din partea participanților la discuții. Moscova nu este optimistă în privința discuțiilor”, a precizat ministrul care va conduce delegația rusă la Geneva.

Nici SUA nu sunt optimiste cu privire la progresele în criza din Ucraina, cât despre cererile Rusiei de garanții de securitate din partea Occidentului, Washingtonul și aliații au declarat că sunt pregătiți să discute despre posibilitatea ca fiecare parte să restricționeze exercițiile militare și desfășurarea de rachete în regiune, relatează Reuters.

Washingtonul „ar saluta progresul real prin diplomație”

Ambele părți vor pune propuneri pe masă și apoi vor vedea dacă există motive pentru a merge mai departe, a spus Antony Blinken, secretar de stat al SUA.

Este foarte greu să se facă progrese reale, atunci când există o escaladare continuă, când Rusia are un pistol în capul Ucrainei, cu 100.000 de militari în apropierea granițelor sale”, a precizat Antony Blinken.

Înaintea discuțiilor oficiale, secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, s-a întâlnit cu Riabkov duminică, la Geneva, și i-a spus că Washingtonul „ar saluta progresul real prin diplomație”, a precizat Departamentul de Stat.

Zeci de mii de trupe ruse sunt adunate în apropierea graniței cu Ucraina, pregătite pentru ceea ce Washingtonul și Kievul spun că ar putea fi o invazie, la opt ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. Rusia neagă acuzațiile și spune că așa răspunde la ceea ce numește comportament agresiv și provocator din partea alianței militare NATO și a Ucrainei

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...