Discuție între președinții Rusiei și Finlandei. Părerea lui Vladimir Putin despre aderarea țării nordice la NATO

Beatrice Dumitru 14.05.2022, 16:35
Discuție între președinții Rusiei și Finlandei. Părerea lui Vladimir Putin despre aderarea țării nordice la NATO

Președintele finlandez Sauli Niinisto l-a sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin, în legătură cu iminenta aderare a țării nordice la NATO, care a stârnit ostilitate din partea Moscovei. După ce Helsinki a anunțat că dorește să se alăture Alianței Nord-Atlantice „fără întârziere”, Rusia a amenințat că se va răzbuna și va lua măsuri „tehnico-militare”. Ce i-a spus Vladimir Putin președintelui Finlandei?

Discuție între Vladimir Putin și președintele Finlandei

Sauli Niinisto i-a spus lui Vladimir Putin că cererile Moscovei de la sfârșitul anului 2021 pentru oprirea expansiunii NATO și apoi invadarea Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, au schimbat „fundamental mediul de securitate al Finlandei”.

Subiectul pricipal al discuției dintre cei doi lideri a fost cererea de integrare a țării nordice în alianța militară occidentală. Vladimir Putin i-a transmis omologului său de la Helsinki că sfârșitul neutralității militare al Finlandei ar fi o „greșeală”, informează Le Figaro.

Discuție între președinții Rusiei și Finlandei.Părerea lui Vladimir Putin despre aderarea țării nordice la NATO
Vladimir Putin nu vrea ca Finlanda să adere la NATO.

Vladimir Putin a subliniat că încetarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există nicio amenințare la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a orientării politice a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„Conversația a fost directă și fără ocolișuri și s-a încheiat fără supărare. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a precizat și președinția finlandeză.

Cei doi au vorbit și despre războiul din Ucraina

Cei doi lideri au discutat și despre războiul din Ucraina, unde Rusia conduce o ofensivă din 24 februarie. Vladimir Putin l-a informat pe Sauli Niinisto despre „stadiul tratativelor ruso-ucrainene, practic suspendate de Kiev, care nu arată niciun interes pentru un dialog constructiv și serios”, se mai precizează în comunicat.

Un anunț al Finlandei cu privire la depunerea cererii de aderare la NATO este așteptat duminică. Președintele și premierul țării au declarat că doresc să se alăture alianței militare condusă de SUA „fără întârziere”. De asemenea, Suedia trebuie să-și anunțe în zilele următoare candidatura pentru NATO.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...