În cursul zilei de astăzi, Curtea Constituţională a României va discuta despre sesizarea făcută de președintele țării, Klaus Iohannis, cu privire la legea referitoare la programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Mai exact, șeful statului român a trimis o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 cu privire la aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Klaus Iohannis a ținut să precizeze că această lege are rolul de a crea cadrul care să permită şi consiliilor judeţene implicarea în organizarea şi finanţarea din bugetul propriu a campaniilor de sterilizare a câinilor cu stăpân care aparţin rasei comune, aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale pe care le gestionează, precum şi obligaţia consiliilor judeţene de a înfiinţa mai multe servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Momentan, toate aceste responsabilităţi se găsesc exclusiv în sarcina consiliilor locale, mai precis a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
„Având în vedere conţinutul normativ al art. I pct. 4 şi pct. 5 din legea dedusă controlului de constituţionalitate, apreciem că acestea contravin art. 1 alin. (5), art. 20 alin. (2), art. 34 şi art. 147 alin. (4) din Constituţia României”, a notat preşedintele Klaus Iohannis în sesizarea sa, după ce Parlamentul i-a transmis actul normativ, în vederea promulgării, pe 9 iunie.
Şeful statului a vorbit și despre vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân precum şi a celor ce urmează să fie daţi spre adopţie, spunând că OUG 155/2001 prevedea la art. 134 că vaccinarea acestora se poate efectua numai după identificarea lor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Vaccinarea antirabică a câinilor se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/689 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind supravegherea, programele de eradicare şi statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate şi emergente”.
Pe lângă toate acestea, vaccinarea antirabică a câinilor urmează să se realizeze strict în conformitate cu dispoziţiile din regulamentele europene antereferite, în felul următor: în cazul câinilor cu stăpân, doar pe animale de companie care sunt în identificate mai întâi, iar în cazul altor câini, vaccinarea antirabică se va face în funcție de riscuri şi va fi efectuată cu scopul de a proteja oamenii împotriva expunerii la virusul rabic.
„Aşadar, vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân se va realiza numai dacă este îndeplinită şi condiţia referitoare la identificarea prealabilă. Însă, condiţia identificării prealabile vaccinării antirabice a câinilor cu stăpân vine în contradicţie cu standardul de protecţie, mai ridicat, a dreptului la ocrotirea sănătăţii, astfel cum acesta a fost stabilit prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 23/2018”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.
În cazul în care legea nu face distincția clară între categoriile de câini vizaţi de acţiunile de vaccinare antirabică, legiuitorul va trebui să se asigure că sunt respectate toate garanţiile de protecţie a dreptului la ocrotirea sănătăţii, dar şi că este posibilă aplicarea celui mai înalt standard de protecţie, în cazul vaccinării antirabice a câinilor cu stăpân.
Prin această lege se elimină din conţinutul normativ faptul că încălcarea obligaţiilor privind vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân şi a celor ce urmează să fie daţi spre adopţie se sancţionează cu amendă curprinsă între 5.000 și 10.000 lei.