EXCLUSIV

Discursul lui Putin, sub lupa politologilor români. Cristian Pîrvulescu: „O dovadă că punctul de vedere al Chinei contează!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 09.05.2023, 19:13
Discursul lui Putin, sub lupa politologilor români. Cristian Pîrvulescu: „O dovadă că punctul de vedere al Chinei contează!” EXCLUSIV

Marea paradă militară de la Moscova, prin care, anual, la data de 9 mai, este sărbătorită la Moscova victoria fostei URSS, în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost azi mult diferită. Și mai săracă, în materie de tehnică militară! Politologul și comentatorul Cristian Pîrvulescu ne-a spus, pentru Impact.ro, cum trebuie înțeles, în primul rând, discursul de nici zece minute, al actualului lider absolut al Rusiei, Vladmir Putin.

Discursul lui Putin, sub lupa politologilor români

Cristian Pîrvulescu a analizat, pentru Impact.ro, discursul lui Vladimir Putin: „Ceea ce a vrut Putin să prezinte a fost o Rusie modestă, dar puternică. Discursul său a fost pe aceeași linie mai veche și, ca atare, nu m-a surprins. Și cel de anul trecut a fost pe o linie asemănătoare. Însă, ceea ce m-a surprins, a fost că nu s-a referit în discursul său la armele nucleare. De obicei, o făcea!”, și-a început comentariul Cristian Pîrvulescu cu o primă remarcă.

Comentatorul român a caracterizat speech-ul prezidențial ca fiind unul „de complezență”: „Mi s-a părut că nu a fost decât un discurs de complezență, obligatoriu, pe temele pe care le cunoșteam deja. Nimeni nu se aștepta la noutăți. Dar, absența referirilor la armele nucleare e de bine. În plus, e o dovadă că totuși contează punctul de vedere al Chinei. Iar China este, din această perspectivă, cât se poate de clară. A fost și este cât se poate de clară și a obținut, dacă vreți, această concesie din partea Rusiei”.

Discursul lui Putin, sub lupa politologilor romani
Discursul lui Putin, sub lupa politologilor romani

”Rusia nu este o supraputere, ci o putere regională cu armă nucleară”

În opinia politologului Cristian Pîrvulescu, Rusia nu e mai superputerea de altădată: „În momentul de față, Rusia nu este o supraputere, ci o putere regională, cu armă nucleară. Nu e deosebită de Pakistan sau de India, din acest punct de vedere, și trebuie să se obișnuiască cu această poziție, una cvasivasalică, pentru că poziția sa geo-politică e complicată, iar dincolo de discursul antinazist și așa mai departe, Putin înțelege că sprijinul internațional pentru Rusia e mai mult decât problematic, în momentul de față”, mai susține profesorul român, pentru Impact.ro.

Cristian Pîrvulescu are și o explicație pentru faptul că Putin nu a făcut niciun fel de referiri la un eventual sfârșit al războiului din Ucraina: „Nu a dus în discuție nimic legat de o eventuală finalitate a războiului din simplul motiv că nu poate preconiza așa ceva! N-a vorbit despre pace! A vorbit în schimb despre popoare, cu care Rusia nu are nicio problemă. Atenție, Rusia, nu poporul rus! Și a vorbit și despre state, țări, care au cultivat în opinia sa, o politică nazistă, o politică revanșardă, o politică antirusească.

Un singur tanc, și acela foarte vechi, la parada militară din 2023

Pe de altă parte, au zugrăvit guvernul de la Kiev ca pe un guvern neofascist. Deci, nu cred că se poate vorbi despre schimbări semnificative, pe această linie a discursului. Ca atare, nu avea cum să promită ceva, ce nu poate să realizeze. Ce le-a cerut rușilor a fost să sprijine în continuare operațiunea specială din Ucraina, care e în opinia sa justificată. A vrut să dovedească că această operațiune este justificată, arătând că Rusia nu a avut altă variantă, decât de a reacționa în fața operațiunilor țărilor occidentale, Occidentul colectiv, cum îl numește Putin!”, a mai adăugat el.

De remarcat că, în timpul paradei militare din 9 mai, de la Moscova, din acest an, a defilat un singur tanc, un model vechi, de tipul T-34, utilizat de armata sovietică în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Asta, în timp ce, nu mai departe de anul trecut, zeci de tancuri de ultimă generație au avut un rol determinant în cadrul paradei militare, de 9 mai.

Urmăriți Impact.ro și pe