EXCLUSIV

Rușii retrag șase mii de militari din Siria. Cristian Pârvulescu: „Problema este cât se poate de serioasă. Nu mai au personal militar calificat, capabil care să lupte acolo”

Gabriela del Pupo 13.05.2022, 17:59
Rușii retrag șase mii de militari din Siria. Cristian Pârvulescu: „Problema este cât se poate de serioasă. Nu mai au personal militar calificat, capabil care să lupte acolo”

Federația Rusă anunță măsuri și mutări importante în Orientul Mijlociu, peste 6000 de specialiști din Siria se vor muta în Ucraina. Iranul, pentru a contracara această mutare de forțe se așează în coasta Israelului la granița cu Siria. Rusia mută masiv trupe și echipamente spre fronturile din Ucraina, dacă aceste mișcări de trupe ar putea duce la noi tensiuni în Orientul Mijlociu, ne explică într-un interviu în exclusivitate pentru impact.ro Cristian Pârvulescu.

„Riscurile unui război în zonă între Israel și Iran sunt minime”

Suportul pe care Vladimir Putin l-a acordat regimului lui Bashar al-Assad, conform datelor din 2021, arată că în Siria se găsesc 6 mii de militari ruși, chiar și în aceste momente când Rusia are nevoie de forță armată în Ucraina. Se pare că Vladimir Putin a fost dispus să cheme la luptă pentru „denazificarea” plănuită în Ucraina și mercenarii pe care i-a trimis în Federația Rusă.

„Riscurile unui război în zonă între Israel și Iran sunt minime pentru că Israelul nu este prezent în Siria, dar Iranul este prezent în Siria, nu este nici un fel de noutate. Trupele iraniene au fost prezente în Siria și Irak pentru a sprijini în Irak și ISIS și în Siria pe Assad, așa că nu este nimic surpinzător. Mai degrabă retragerea forțelor ruse se face pentru că e nevoie de trupe relativ experimentate, ca să fie trimise în Ucraina, ceea ce înseamnă în continuare că Putin va încerca să obțină o victorie clară.

Riscurile războiului sunt mai mari în Europa decât în Orient, în Orient există în momentul de față o stare de tensiune din cauza atacurilor teroriste ale palestinienilor, în special din Jenina, în Israel unde au comis mai multe atentate și au omis mai mulți israelieni, și după cum știți în urma decesului jurnalistei de la Al Jazeera, s-a atras atenția asupra zonei. Extinderea acestui conflict în Liban și Siria este greu de prevăzut. Iranul este supus unor sancțiuni internaționale și atunci poate agrea să își reia exporturile esențiale.” spune politologul.

Macel la granita dintre Iordania si Siria. Armata a ucis 27 de traficanti de droguri

Iranul a încălcat embargoul în ceea ce privește Rusia

În Siria, după retragere, Rusia s-ar fi înţeles cu Iranul pentru o preluare a teritoriilor securizate de trupele rusești. Vizita efectuată de preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, în Iran, unde s-a întâlnit cu liderul religios Ali Khamenei şi preşedintele Ebrahim Raisi este una elocventă în acest sens. La întâlnire a fost prezent şi comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei, Esmail Qaani. De altfel, este a doua vizită pe care Assad o efectuează în Iran, din februarie 2019 şi până în prezent.

„Iranul a încălcat embargoul în ceea ce privește Rusia, avem informații, componente de rachete care nu mai puteau și comandate din Occident care au venit din Iran spre Rusia. Problema rămâne complicată în Europa, nu știu ce vor face rușii, spre exemplu, în cazul Suediei, sau mai special și în cazul Finlandei, au amenințat că vor lua o serie de măsuri și nu știm ce înseamnă acele măsuri și cât de provocatoare sunt. Putin nu are interesul să declanșeze un război mondial, el a făcut calcule greșite.

Total greșite. Încearcă să salveze în momentul acesta tot ceea ce poate fi salvat, mi se pare că se improvizează foarte mult la Moscova, au plecat de la premiza că nimeni nu va lua apărarea Ucrainei. Acum se confruntă cu tot ceea ce se întâmplă și escaladează pur și simplu. Dacă 6000 de militari, care nu înseamnă mare lucru, sunt aduși din Siria în Rusia și apoi în Ucraina, problema este cât se poate de serioasă. Nu mai are personal militar calificat, capabil care să lupte acolo.” mai spune politologul Cristian Pârvulescu.

Consilierul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că semnul de slăbiciune este evident.

„Se înţelege că Rusia a fost obligată să părăsească regiunea Orientului Mijlociu. După ce s-a jucat de-a războiul timp de 7 ani în Siria, se retrage ca şi cum nu s-ar mai întoarce. După retragerea Rusiei, în regiune vor avea loc evoluţii importante care vor avea legătură cu Iranul.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...