Directorul celui mai mare producător de medicamente din România cere ridicarea restricțiilor: „Fiecare zi închisă înseamnă un an 2022 foarte greu. Ajunge!”

Ana Anitoiu 03.02.2022, 11:38

Directorul celui mai mare producător de medicamente din România cere ridicarea restricțiilor, cu scopul de a fi evitată agravarea crizei sociale și economice. El a oferit mai multe argumente pentru care măsurile de siguranță, cu excepția uneia, ar trebui să nu mai fie impuse în țară, în contextul apariției variantei Omicron a coronavirusului.

De ce ar trebui ca restricțiile din România să fie anulate

Directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj, Dragoș Damian, și-a argumentat cererea de ridicare a restricțiilor amintind de virozele și gripele de dinaintea anului 2019. Deși acestea provocau forme de boală mai grave decât cele generate de varianta Omicron a coronavirusului, acest lucru nu a dus la „închiderea” țării.

„Dacă ne uităm din curiozitate la seriile statistice din lunile februarie 2018, 2019, 2020, publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, vom vedea că ratele de incidență ILI + ARI (cazuri clinice compatibile cu gripă + infecții respiratorii acute) au fost de circa 400-600 de mii de cazuri în fiecare dintre cei trei ani.

Economia nu era închisă, gripa sezonieră putea fi prevenită cu vaccin (nu prea se vaccinau românii nici atunci, dar asta este altă discuție) și existau medicamente antivirale și simptomatice. Așadar, începând de imediat, ar trebuie ridicate toate restricțiile pentru a evita agravarea crizei sociale si economice”, a scris Dragoș Damian pe Facebook.

Directorul celui mai mare producator de medicamente din Romania cere ridicarea restrictiilor
Dragos Damian, CEO Terapia Cluj

Omicron ar face posibilă ridicarea restricțiilor

De asemenea, directorul celui mai mare producător de medicamente din România a atras atenția că Omicron ar face posibilă ridicarea restricțiilor în țară, deoarece reprezintă doar „o viroză respiratorie de sezon”, asemănătoare cu cele de dinainte de anul 2019.

El a adăugat că restricțiile sunt inutile, deoarece Omicron se răspândește foarte repede, iar simptomatologia pe care o provoacă este relativ ușoară, atât pentru vaccinații anti-Covid-19, cât și pentru nevaccinați.

Dragoș Damian a mai adus drept argument pentru ridicarea restricțiilor în România faptul că Ministerul Sănătății a luat măsurile necesare și există în prezent soluții de prevenție și terapie, prin vaccinuri și tratamente antivirale și simptomatice. El a precizat că cei cu simptome își pot lua concediu medical, la fel ca în cazul gripei sezoniere.

Ce măsură de siguranță ar trebui să fie păstrată

Pe de altă parte, directorul celui mai mare producător de medicamente din România a scris că una dintre măsurile de siguranță anti-Covid-19 ar trebui să fie păstrată în țară. Mai exact, oamenii ar trebui să poarte în continuare măști de protecție, deoarece, datorită acestora, de doi ani a scăzut considerabil transmisia gripei sezoniere și a altor infecții respiratorii.

El a adăugat că în opinia lui, după ce vor fi ridicate restricțiile în țară, românii vor începe să se protejeze mai bine în loc să încerce să fenteze regulile, așa cum s-ar întâmpla în prezent.

„Economia suferă cumplit din cauza restricțiilor generale și, în plus, obligativitatea izolării contacților este un factor agravant. Fabricile din țară fac în fiecare dimineață inventarul, câți carantinați, câți izolați, câți cu copiii acasă. Și majoritatea celor opriți să vină la serviciu sunt asimptomatici…

Costurile prelungirii restricțiilor nu vor putea fi suportate de România, iar ținerea închisă a economiei și oferirea de subvenții pentru salvarea firmelor de la faliment, dacă era de înțeles pentru 2020, devine un nonsens în 2022”, a mai scris Dragoș Damian.

Totodată, conform directorului Terapia Cluj, costurile sociale ale restricțiilor sunt enorme. Costurile cu gestionarea medicală a pandemiei de coronavirus vor depăși pragul de un miliard de euro pentru valul al cincilea, iar cele cu pierderile economice din cauza măsurilor impuse pot fi până la echivalentul unei luni de PIB. Dragoș Damian a concluzionat că fiecare zi „închisă” înseamnă un an 2022 foarte dificil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...