EXCLUSIV

România va avea medicamente anti-Covid în farmacii din februarie. CEO-ul Terapia: „Nu ar fi o problemă ca noi să îl aducem în cantități suficiente”

Gabriela del Pupo 22.12.2021, 11:16
România va avea medicamente anti-Covid în farmacii din februarie. CEO-ul Terapia: „Nu ar fi o problemă ca noi să îl aducem în cantități suficiente”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea ca în farmacii să poată fi introduse medicamente antivirale eficiente împotriva infecțiilor cu o formă ușoară a Sars-Cov-2. Acesta a precizat că Ministerul Sănătății analizează în acest moment care din medicamentele care au fost lansate pe piață, cunoscute ca fiind eficiente împotriva infecțiilor cu Sars-Cov-2, să intre în farmacii.

Unele însă sunt toxice pentru persoanele aflate la vârsta fertilă. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, spune că medicamentele pot ajunge în farmacii chiar din luna februarie dacă Agenția Europeană a Medicamentului și Ministerul Sănătății dau autorizațiile necesare. Tot această companie a fost cea care a adus medicamente pentru spitalele din România și această nouă etapă înseamnă că anumite persoane infectate vor putea fi tratate la domiciliu.

„Sunt medicamente care se dau nu tuturor celor care se infectează”

Alexandru Rafila spune că și la nivel european procesul de autorizare al acestor medicamente este într-un stadiu avansat de autorizare și că în cazul în care vor fi considerate sigure de către EMA, medicamentele nu vor lipsi din România. Acesta spune însă că aceste tratamente nu vor fi recomandate tuturor persoanelor infectate ci doar celor care riscă să dezvolte complicații ale infecției și care nu sunt într-un stadiu avansat, pentru că medicamentele sunt eficiente doar la începutul tratamentului.

„Este vorba despre medicamentele inovative furnizate de companiile americane MSD și Pfizer care sunt foarte avansate cu procedurile de autorizare la nivelul Agenției Europene. Ne-am întâlnit cu reprezentanții ambelor companii și am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure încă din primele momente disponibilitatea acestor medicamente, produsele pentru România, și am stabilit modul în care se vor achiziționa. Sunt medicamente care se dau nu tuturor celor care se infectează, ci pacienților care au anumiți factori de risc la care complicarea infecției este posibilă.”

Și CEO Terapia Cluj spune că aceste medicamente vor fi eliberate pe bază de rețetă.

„Noi am avut Favipiravir, e drept că prin spitale s-a distribuit, nu s-a distribuit în circuit deschis, cam 80.000 de cutii au fost aduse, a existat o informare către medici și o informare către farmacii, dânșii știu să folosească aceste medicamente și știu să discute cu pacienții dacă e nevoie să ia aceste medicamente.

Cred că mențiunea domnului profesor a fost în contextul în care cred că știți că se va merge în farmacii și se iau 10 cutii, lucru care trebuie evitat. Cred că trebuie găsită o soluție prin care trebuie să se ia o singură cutie, și doza să fie pentru un singur pacient. Altfel cred că toate medicamentele au reacții adverse, se știe despre reacțiile adverse, sunt incluse în prospect, utilizatorii sunt avertizați, nu este un medicament fără prescripție medicală.

Este pentru persoanele care deja sunt infectate, medicul de familie le consultă, le face indicația pe o rețetă specială, această rețetă se reține în farmacie și pacientul ia o cutie de medicament, exact pentru o cură. Compania noastră este gata să informeze în continuare medicii și farmaciștii despre reacții adverse și efecte secundare” a declarat Dragoș Damian pentru impact.ro

Medicul vine din păcate cu vești proaste în ceea ce privește anticorpii monoclonali care nu ar fi eficienți într-un grad atât de mare în fața variantei Omicron, asta după ce s-a dovedit că a fost cel mai eficient tratament pentru persoanele infectate cu tulpina Delta.

„În afară de aceste medicamente, mai sunt anticorpii monoclonali, foarte eficienți față de varianta Delta, dar mai puțin eficienți față de varianta Omicron. Așteptăm să vedem care sunt produsele care se califică pentru această nouă variantă. Cea de-a treia categorie de antivirale, așa-zis tradiționale, Arbidol și Favipiravir, căutăm o soluție pentru cel de-al doilea, dar avem o problemă legată de opiniile comisiei de specialitate de boli infecțioase ale Ministerului Sănătății, pentru că o procedură de emitere a unei autorizații pentru nevoi speciale trebuie să aibă în spate o documentare științifică a efectului favorabil a acestor medicamente”, spune Rafila, conform Digi.24.ro.

Foto zf.ro

Valul cinci ar putea dura 2 luni însă am putea avea deja medicamente în farmacii

Medicamentele ar putea ajunge în farmacii la începutul lunii februarie, chiar când este preconizat valul 5 în România.

„Noi așteptăm să ni se confirme de la Ministerul Sănătății și putem aduce o cantitate suficientă de medicament. Putem să îl împachetăm în Cluj, la începutul lui februarie să existe în farmacii. Nu ar fi o problemă ca noi să îl aducem în cantități suficiente.” a spus distribuitorul român pentru impact.ro.

Ministrul Sănătății confirmă informațiile apărute în spațiul public conform cărora tulpina Omicron va face ravagii și în România la începutul anului viitor. Ultimele date arată că în Anglia sau America peste 70% din cazurile de infectare sunt confirmate cu această tulpină.

„Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

Medicamentele nu vor fi disponibile pentru toți bolnavii

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății spune că aceste medicamente nu vor fi recomandate tuturor persoanelor ci doar acelora care riscă să dezvolte o formă severă la bolii, iar pentru unele dintre medicamente există contraindicații în funcție de vârstă și sex.

„Noi trebuie să înțelegem că lucrăm și trăim în UE, iar modul de autorizare și utilizare a medicamentelor în UE este strict reglementat. Cred că putem face pași înainte ca să existe în farmaciile cu circuit deschis Favipiravir, este ceea ce ne dorim, am luat legătura și cu producătorul de la Terapia Cluj să încercăm să găsim o soluție, încât el să fie disponibil și în România.

Dar, repet, ce am spus în repetate rânduri, aceste medicamente sunt toxice, nu sunt medicamente care nu au toxicitate, pentru Favipiravir trebuie foarte multă reținere din partea femeilor aflate la vârstă fertilă, apropo de discuțiile fanteziste legate de vaccin, de data asta este o indicație clară atât pentru femeile aflate la o vârstă fertilă, cât și pentru bărbați, sunt medicamente care pot avea anumite efecte teratogene”, a mai spus Rafila.

Medicamentele au fost însă folosite și până acum în țara noastră înainte de a se lua în considerare punerea lor pe piață pe scară mai largă. Dragoș Damian spune că EMA mai are 7 sau 8 medicamente în curs de autorizare dar că este prea devreme deocamdată pentru a se spune cu exactitate cât de eficiente sunt aceste medicamente împotriva noii tulpini Omicron.

„Mă îndoiesc că în momentul asta există un medicament care este studiat pentru Omicron. Bănuiesc că fiind același mecanism de acțiune la medicamente ar trebui să fie eficiente asupra acestei tulpini virale, pentru că ele se adresează replicării virale, fie prinderii cu acel Spike a virusului de celule și atunci nu se poate replica. Cam acesta este modul de acțiune a medicamentului. a mai precizat CEO Terapia Cluj, pentru impact.ro.

Deocamdată în lipsa unor autorizări din partea EMA tratamentul cu aceste medicamente este disponibil doar sub stricta supraveghere a medicilor în spitale.

Declarațiile lui Alexandru Rafila vin în contextul în care revendicările protestatarilor AUR din fața Palatului Parlamentului au cerut și introducerea de medicamente anti-COVID în farmacii.

Urmăriți Impact.ro și pe